2013. július 23., kedd

Sárgabarackos krumpli nélkül készülő gombóc (extragyors)

Egyik hétvégén nagyon megkívántam a sárgabarackos gombócot. Ez nem gluténmentes recept lesz, mert a GM gyerekem utálja a barackot, minden formájában, így neki nem készítettem, csak a családnak. De simán el tudom képzelni, hogy jól működne Schar kenyérliszttel is. Mivel nem volt itthon krumpli Ottis krumpli nélkül készülő gombóctésztáját választottam. Még soha nem készítettem így gombócot, de azt hiszem ezután fogok, szilvásat is sokszor.
Arról, hogy mennyire kívántam az is tanúskodik, hogy este fél 8-kor álltam neki (Farkasapa meg is jegyezte, mikor látta mit művelek este, hogy: "Te tényleg nagyon kívánhatod azt a gombócot!"), mert addigra lett minden meg hozzá és háromnegyed 9-re készen is lett. Igaz, hogy Farkasapa úgy bevacsorázott a még meleg, friss gombócokból, hogy egész éjjel forgolódott.

Hozzávalók:
750 ml víz
500 g liszt
só a vízbe, ízlés szerint
7 evk kókuszolaj
2 tojás
kb. 15-20 barack
2-3 evk barna cukor

Első körben megpirítottam a morzsát. Majd a barackokat készítettem elő (mosás, törlés, felezés, bele pici barna cukor). A vizet az olajjal, sóval felforraltam, majd beleszórtam egyben a lisztet és igyekeztem elkavarni. Kicsit nehéz volt kavarni, mert nagyon-nagyon sűrű volt a tészta, egyébként ebben az állapotában roppant hasonlított a krumplis alapú tésztához. 
Mikor kicsit hűlt, belekevertem egyenként a két tojást (én a robotgép spirál karját használtam erre). Elképesztően jól dolgozható tészta lett belőle, én voltam a legjobban meglepődve. Kivettem a kezembe egy maréknyit, ellapogattam, beletettem a fél, vagy egész sárgabarackot (attól függ mekkorát sikerül venni, nekem két fajta volt, egy kisebb meg nagyobb méretűek, ez utóbbiból csak fél fért bele) és szépen gombóccá alakítottam. Igazából meleg volt a tészta,mikor elkezdtem a gombócolást, de csak annyira, hogy bírja a kezem. Tényleg jó volt dolgozni vele, nem ragadt, nem tapadt, és összeragadt ahol kellett. Közben már forrt a víz, ebbe helyeztem egyszerre 4-5 gombócot, és megvártam míg feljött a víz tetejére. Még főztem egy-két percet, majd a morzsára szedtem.
Legközelebb kipróbálom kilófaló liszttel is, így elsőre nem mertem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...