2012. május 10., csütörtök

Köles kolbászkák medvehagymával és répával

Nagyon szeretem a zöldségfasírtokat, és sokfélét ki is próbáltam már. Ezek a köles kolbászkák nagyon finomak lettek, ajánlom mindenkinek egy húsmentes napra. Tojásmentes, lisztmentes, tejmentes finomság, főzelékhez feltétként. Én csak úgy elrágcsáltam őket, mert késő délutánra lettek készen. Csak pár darab érte meg a másnapot.
A köles semleges íze miatt valami hihetetlen, hogy mennyi mindennel lehet variálni. Láttam már túróval, medvehagymával, zellerrel, répával és még számos zöldséggel. Bátran próbáljátok ki, bármivel finom lesz.


Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
1 evk sómentes ételízesítő
1 kk só
2 (kisebb) vagy 1 (nagyobb) répa lereszelve
1 kk szezámolaj
2 evk medvehagyma (nálam olajban eltett)
1 g fokhagyma

A kölest megmostam, majd lassú tűzön megfőztem a háromszoros mennyiségű, ételízesítős vízben. Mikor kicsit kihűlt (sűrű massza lesz, ezért nem is kell hozzá tojás) hozzákevertem a lereszelt répát és a többi fűszert, medvehagymát, fokhagymát, szezámolajat. Mindenki ízlése szerint tehet bele fűszereket.
Kolbászkákat formáztam és az Aktifry-omban sütöttem meg két adagban, 20 perc alatt, úgy, hogy közben megfordítottam egyszer. A massza jól formázható. Ennek a sütési módnak annyi előnye van, hogy nem kell hozzá, csak egy kanál olaj. Sütőben is süthető, de szerintem akkor célszerűbb fasírtokat formázni, úgy jobban átsül. Akkor is ki kell olajozni a tepsit és esetleg olajsprayval megfújni a fasírtok tetejét. Szerintem ebben az esetben is célszerű megforgatni sütés közben.

Amarántos-banános egészség keksz

Egy igazi csemegét hoztam. Finom, nagyon egészséges, diabetikus és tele van vitaminokkal. Liszt nélkül készült, így gluténmentes is.



Hozzávalók:
Egy csésze (1 cs) = 1,5 dcl
1 banán
2 szűk evk kókuszolaj
1 tojás
3/4 cs xilit
1 cs dió
1 cs napraforgómag
1 cs kókuszreszelék
2 evk lenmag
1,5 cs puffasztott amaránt
1 mkk szódabikarbóna
1 mkk fahéj

A diót, lenmagot, napraforgómagot és a kókuszt egyben géppel összevágom apróra. Egy tálban szétnyomkodom a banánt, hozzáteszem a tojást, kókuszolajat, fahéjat, xilitet és alaposan elkeverem. Utána hozzákeverem a száraz anyagokat. A legvégén teszem bele az amarántot, nekem 1,5 csészényit vett fel. Annyit kell hozzá adni, hogy jól formázható legyen a massza, ne legyen széteső. Függ a tojás és a banán nagyságától. Sütőpapíros tepsire rakosgatom őket úgy, hogy kis golyóbist formázok a kezeim között, majd ellapogatom és úgy teszem a tepsibe. Még terülni fog, de nem sokat. 170 fokon 10-15 percig sül. A második adag kicsit jobban megsült, nem ártott neki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...