2011. május 20., péntek

Gluténmentes diéta - egészséges életmód

Néha kínszevedés, néha észre sem veszem. Minden nap főzök, ahogy még sohasem (rettenetes). Muszáj háromfogásos menüt vinnie minden nap az óvodába, úgy, hogy az ételek száma, amelyeket egyáltalán hajlandó elfogyasztani kb. 20. Ebből kell variálni hónapról-hónapra napi három fogás. Finoman szólva, nem egyszerű. Én már kimondhatatlanul unom a húslevest, pörköltet, tejberizst, sültkrumplit, rántott húst, bablevest vagy babfőzeléket. Körülbelül ennyi főétel és leves, amit szívesen fogyaszt. Azért próbálkozunk, mindig egy-egy új ízt, ételt bevezetve, de a legtöbbször ilyesmit kell főzni. A halat, a szószos tésztákat, a gombát, a gyümölcsök nagy többségét, a főzelékeket, a gyümölcslevest nem eszi meg, ezek már kiestek a rostán. Nemrég a tejbe köles, avagy köleskása volt nagy sláger. Nagyon bizalmatlan volt, méregette, húzta a száját, miután végre megkóstolta pedig azt mondta: Anya, ez nem is olyan rossz, mint gondoltam!", hát, ennél nagyobb dícséretet még nem kaptam!

A zsemlék sütésében is fejlődtem. Eddig kizárólag muffin formában tudtam őket sütni, most már formázni is próbálom és sokkal jobb. Csak nagyon hamar rágós - gumis lesz, de sebaj, felkockázom, megpirítom sütőben, azt eszik a krémlevesekhez és a joghurthoz.
Sütök neki: amarántos zsömlét, mákosat, tökmagosat, szezámosat, napraforgó magosat, mogyorósat, lenmagosat, vagy csak simát. Eddig ezeket próbáltam ki.

Nemrég, a cukor rengeteg káros hatásáról olvasva elhatároztam, hogy teljesen kivonom az étrendjükből a csokit. Eddig se ettek mérhetetlenül sokat, de azért desszertként néha kapnak, főleg a Kinder csokit, vagy Tibit, mert az lisztmentes és általában van itthon. Most már azt sem (még elfogy a tartalék, és után indulunk). A sütikbe még cukrot teszek, mert az édesítő rosszul túri a hőt, de már felfedeztem a Xukor, nyírfacukor  lelőhelyeket, ahol lehet rendelni ezeket a csodákat, amik édesítenek de nem hízlalnak és nem rongálnak, mint a finomított cukor.
Ezzel egyidőben néhány különleges lisztet rendeltem egy reformboltból, mint a csicseriborsóliszt, szójaliszt, kölesliszt, hajdinaliszt. Ezeket is szeretném kipróbálni. A jól sikerült recepteket majd közkincsé teszem.

Most egyébként is kutatom és keresem a lehetőségeket, hogy ha más nem, én magam teljesen leszokjak a húsról. Nekem ez nem túl nagy áldozat, inkább az az áldozat, hogy húst kell ennem. A lustaság és az időhiány volt az akadálya eddig is, mert nagyon nehéz két-három féle ételt főzni, hogy mindenkinek a diétáját, szája ízét kielégítsem. Ezért inkább lemondok a saját vágyaimról, ebben úgyis nagyon gyakorlott vagyok, és megeszem, amit a család eszik akár kívánom, akár nem. A múltkor el is csodálkozott Farkasapa, hogy ahhoz képest, hogy mennyire szeretek recepteket olvasni és ételeket nézni, milyen igénytelen vagyok, ha a saját étkezésemről van szó. Ebben sajnos teljesen igaza van. Borzasztó, hogy néha mit meg nem bírok enni! Igazi konyhamalac vagyok.
Bár mostanában rendeltem magamnak (három-három napra) zsírégető diétát, de azt is kínszevedve tolltam le. Végül is mit lehet enni, húst salátával. Egyik se a kedvencem. Vettem Norbi - féle lisztből készült kenyeret is, mivel nekem a szénhidrát, a kenyér a legnagyobb kísértés. Borzalmas az íze, szerintem. Nem akarom Norbi üzletét rontani, de tényleg nem finom. Farkasapa egy reggel panaszkodott, hogy miért kell neki három napos kenyeret ennie. Mondtam, hogy bocs, nem vettem észre, hogy már nem friss, szerintem elég puha, és hozzátettem, hogy ha egy hétig ő is a Norbi - féle kenyeret rágná, biztos nagyra értékelné, hogy ma reggel három napos fehér kenyeret ehet. Fogyásról még nem tudok beszámolni, annak ellenére, vagy talán épp azért, mert kettlebel órára is járok, persze csak hébe-hóba. Tudom én, hogy a rendszeresség milyen fontos, de mit tegyek, ha állandóan közbeszól az élet. Hol anyák napja, hogy az oktató hiányzik egy hétig, hol Farkasapa utazik Németországba. Az elmúlt két hónapban, mióta beiratkoztam, össze-vissza 5x tudtam elmenni. Ez is valami, örülök neki, az ember lánya ne legyen telhetetlen. Ez a kettlebel óra egyébként elég gyilkos, de nem bánom, legalább érzem, hogy a tonna háj alatt azért izmaim is vannak.

Nekünk sem ártana egészségesebben élnünk. Nagyon bánt, hogy szinte minden, amit megfőzök, megeszünk valamilyen formában mű étel. Nehéz igazán természetes hozzávalókhoz jutni, ha nem lehetetlen. Pedig mi, őszintén, olyan család vagyunk, akik egy bevásárlás alkalmával sok zöldésggel, gyümölccsel, hússal, tejtermékkel (joghurt, tej, vaj, sajt) jövünk haza. Nem veszünk chipseket, kólát, üdítőket, de veszünk felvágottakat, virslit, margarint és ebből elég sokat fogyasztanak a fiuk is. De csak ha a joghurt feliratait megnézzük, elrémülünk, és ki tudja mi van a húsban és a zöldségekben. Sajnos ezek nem kivédhető dolgok. Drága méregtelenítő kúrákra nekünk nincs pénzünk és időnk se. Néha elég kétségbeejtő belegondolni.
Farkasapa vett múlt hétvégén egy igazi tanyasi tyúkot, ill. csak részeit, abból főzött levest, és egészen más, sokkal finomabb íze volt, mint a máskor vett csirkének. Ugyanakkor vett másféle módon nevelt csirkerészeket is, főleg combokat. Mikor a feldolgozásánál tartott, erősen szorította magát, hogy ki ne dobja a nem tanyasi csirke részeit (meg persze én is győzködtem, mert nincs kidobni való pénzünk), mert az előzőhöz képest nagyon  másként nézett ki. Szó mi szó, undorító volt. Nem is evett az elkészült sörös csirkéből, gondolom elege lett a feldolgozás során belőle. Ilyenkor ő is vágyik a vegetarianizmusra, de sajnos utána hamar elfelejti és megint húst akar főzni hétvégére.

Könyvajánló - David Staal: Kincset érő szavak

Keresztyén gyereknevelési könyv. Nagyon jó, nagyon hasznos. A hosszabb címe: "amit a gyerekeknek hallaniuk kell, hogy azzá váljanak, akivé Isten megalkotta őket".
Nem rejtett igazságokról szól, nem olyan titkokat oszt meg velünk, amikről fogalmunk sem volt, hanem aláhúz és hangsúlyoz dolgokat, amit mindannyian tudunk, de valahogy "nem sejtünk".
Az, hogy felelősek vagyunk a szavainkért, nem újdonság, ahogy az sem, hogy a gyerekek mennyire megjegyeznek szavakat, kifejezéseket, gesztusokat. Elég csak visszagondolni a saját gyerekkorunkra, a szüleink milyen szavai, amiket ránk vonatkoztatva használtak, maradtak meg bennünk. Nekem például az maradt meg, hogy apukám kövér kislánynak tartott, ill. olyannak, aki mindent elbaltáz, akinek valahogy semmi sem sikerül. Pedig szeretett engem, de valahogy a reakcióiból, szavaiból ezt szűrtem le. A gyerekek nem látják magukat reálisan, a felnőttek szavai által tartott tükör nagyon fontos számukra.
Én is tudom ezt, mégis annyiszor megbántom őket a szavaimmal, mégis sokszor nem figyelek oda, hogy ugyanúgy dorgálom őket, ahogy valaha engem dorgáltak a szüleim. Ahogy erről Angéla, a "Vannak még jó gyerekek" blog írója is beszámol. A mai "Jó anya" cikke különösen tetszett. Az egész program, amit csinál, nagyon ötletes szerintem és minden anyukának nagyon hasznos (sőt, az apukáknak is). Nézzétek majd meg!
De visszatérve a könyvhöz. Hamar el lehet olvasni, szerintem minden szülőnek kötelező.

A kincset érő szavak, pedig a következők:
"Hiszek benned" - nem ugyanaz, mint az "ügyes vagy, jól csináltad stb", sokkal több annál. A gyereknek is hitet ad saját magában.
"Számíthatsz rám" - ott kell lennünk a gyerekekünk mellett, de ez nem elég, neki is tudnia kell róla, hogy ott vagyunk mellette, a rossz döntéseiben is, a mélységekben is, amikbe esetenként alámerül. Együtt vagyunk vele a játékában, a fantáziavilágában, az élményeiben.
"Nagy kincs vagy nekem" - tudja -e a gyereked, hogy ő a legnagyobb kincsed (persze Isten után, de a földi emberek közül mindenképp) az általa nyújtott teljesítménytől függetlenül? Ez fontos, mert sokszor a gyerek azt hiszi, azért szereted, mert ügyes, mert okos, hiszen ilyenkor fejezed ki felé a leginkább, hogy értékes számodra. Ha te értékesnek tartod őt, neki is könnyebb lesz más embereket csak önmagukért értékesnek látni.
"Sajnálom, bocsáss meg" - fontos, nehezen kimondott szavak. Míg mi elvárjuk a gyerekektől, hogy a társuktól, testvérüktől kérjenek gyorsan bocsánatot, ha bántották szóval, vagy tettel, nekünk a gyerek felé nehéz meglépnünk. Pedig nagyon-nagyon fontos. Ebből is azt látja, hogy értékeljük őt, fontos számunkra. Nem kell sajnálatunkat kifejeznünk olyan dolgok miatt, amikről nem tehetünk (pl. hogy esik az eső, ezért nem tudunk elmenni sétálni), hogy ne kopjon el ez a szó, de amikor kell, mondjuk ki haladéktalanul, mert akkor a leghatásosabb.
"Mert..." - válaszoljunk a kérdéseire, mondjuk el, miért értékes, miért szeretjük, mit értékelünk a személyiségében. Hadd kapjon egyértelmű, szülői válaszokat, mielőtt még máshoz forulna.
"Nem" - ez is lehet túl sokszor, vagy túl kevésszer kimondott szó. Az anya kimenője konferencián Julie Barnhill, az előadó is ezt mondta, sok-sok példával alátámasztva, hogy miért kell egyértelműen nemet mondanunk, ha tényleg úgy gondoljuk. A gyerekek nagyon hamar megérzik, egy apró hangsúlyból is a hezitálást és rástartolnak a résre. A ti nemetek legyen nem, mondja Pál apostol is. Én Áronnal tapasztaltam azt, hogy csak a sokáig hangoztatott, kitartóan képviselt nem tudja meggyőzni. Például tegnap, mikor nem akarta megenni a vacsorát, és előre megmondtam, hogy akkor nem kap babapiskótát. Ábel megértette és visszaült megenni a szendvicsét, mikor babapiskótát akart enni. Áronnal 4X futottunk neki, amikor ő kijelentette, hogy piskótát akar enni, én pedig négyszer mondtam el azt nyugodt hangon, hogy ameddig nem fogy el a tányérjáról a zsömle, szó sem lehet róla. Végül nem ette meg a vacsoráját, piskótát sem kapott. Viszont odajött, mikor később a palacsinát sütöttem és egy csokikrémes palacsintát megevett. Erre végül is nem vonatkozott a szabály. :) Nagyon ravasz kiskölyök, vigyázzni kell vele.
"Szeretlek" - végül, de nem utolsó sorban. Talán a legnehezebb szó. Hiszen tudja a gyerek a cselekedeteimből, láthatja, hogy szeretem. Ez nincs mindig így. Nekem kifejezetten nehéz ezt kimondanom, nem azért, mintha nem szeretném őket, hanem, mert olyan távoli a mi kúltúránktól. Olyan amerikainak találom, és végül is a szerelmünknek is ezt mondjuk, az mégsem az, mint a gyereknek. Én nem emlékszem, hogy egyáltalán egyszer is mondták-e nekem a szüleim. Azért én tudtam, hogy szeretnek, legalább is anyukám. Még a könyv olvasása előtt, a már emlegetett Jó anyu program olvasása közben eldöntöttem, hogy minden este úgy búcsúzom tőlük, sok puszi kíséretében, hogy kimondom, "szeretlek". Azóta Ábel is mondja nekem, sokszor, pedig soha nem kértem tőle, de csak azóta, hogy tőlem is hallotta. Fontos a feltétel nélküliség, amit nekünk, szülőknek kell megadnunk nekik, örökké.

Szóval szívemből ajánlom!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...