2009. október 28., szerda

Horgolás


Új időtöltésem a horgolás. Kitaláltam, hogy mivel a fiuk mellett mostanában varrni nincs időm és lehetőségem, azért mégis dolgozhassak valamit, horgolni fogok. A kis sógornőmnél találtam egy könyvet, ami az alapokat elmondja, és rengeteg babatakaró mintát közöl, kölcsönkértem és megtanultam belőle a horgolás alapjait. Szerencsére nem nehéz, persze ezek tényleg az alapok.
Haladósabb, mint a kötés, bár azt is szeretem.
Bevásároltam a Martonvásáron újonnan nyílt rövidáru boltban horgolótűt és fonalat és belefogtam egy babatakaróba, amit Orsi barátnőm leendő kisfiának készítek. Majd lesz fénykép is, de ma lemerült a gép és még úgyis csak pár blokk van meg, majd a végén lefotózom.
Áronnak persze nem tetszik, hogy horgolok, állandóan összegabalyítja a fonalamat és szedi ki a tűt a kezemből, így nem is mindig könnyű, de legalább valami hasznos tevékenység.
Ábel pedig a múltkor a fonalaimat piszkálgatta a szekrényben, apukája kérdezte tőle, mit csinál. A válasz: "Cérnálkodok". Azóta a férjem, ha meglátja a kezemben a fonalat és tűt, rögtön megkérdezi, mit csinálsz? Cérnálkodsz? :)
Ezzel kapcsolatban böngészgettem a neten is és olyan sok jó fonalat találtam, amik viszont igen drágák. Kiszámolva olcsóbb megvenni egy 6000 ft-os babatakarót, mint a fonalat hozzá és elkészíteni, mert nem jön ki annyiból, ha igazán finomat és szépet szeretnél. Én most sima akril fonalat vettem, de igazán csodásak is vannak, gyapjú és pamut fonalak, sőt bambusz és ezeknek a keverményei. Mindegy, majd egyszer hátha azokra is sor kerül.

Elkészült az első horgolt munkám, egy babatakaró. Íme:

Horgoltam blokkokat, az általam kiválasztott akryl fonalakból és a tervezés után meghorgoltam őket teljesen egyszerű kispálcákkal. Amikor mindegyik kész volt, összehorgoltam őket, és egy kis keretet is készítettem neki. A barna árnyalatait használtam, mert kisfiunak lesz, de hogy ne legyen nagyon komor, fehérrel kereteztem. A net gazdag tárháza a horgolásnak is sok jó anyagot találtam, pl. itt. Ezúton is köszönöm neki a horgolás kezdőknek "tananyagát", nagyon hasznosnak bizonyult. Köszönöm a mintákat is, hogy nem titkolja, hanem közzéteszi. Meglepetésemre még a youtub-on is rengeteg videó van horgolásról-kötésről.
Ebből a könyvből dolgoztam:

Főzés

Semmi tehetségem ahhoz, hogy amikor elkészül a finom étel lefényképezzem valamilyen előnyös pózban és azon melegében feltegyem a blogra. Egyszerűen nem megy. Hol fényképezni felejtek el, hol ronda és homályos lesz a kép, hol meg nem ízlik az étel senkinek.

Sütőtökös tészta
Egy barátnőmnél ettem talán tavaly előtt ősszel és nagyon ízlett. Azután elkészítettem itthon vagy kétszer, és itthon is nagyon finom lett. Most ősszel már alig vártam a sütőtökszezont, hogy újra elkészíthessem, de valahogy nem esett jól. Lehet az is, hogy túl sok koriandert raktam bele. Krisztián egyáltalán nem evett belőle, sajna ment a kukába, pedig tényleg jó kis recept ez és finom.
Hozzávalók:
sütőtök
koriander
tejföl
tojás
tészta
olaj
sajt
Az olajon megpattogtattam az egész koriandermagokat, belekockáztam a megpucolt sütőtököt, pároltam. Majd mikor már puha lett, a tejfölt is hozzákevertem és rottyanás után a robotgépben pürésítettem. A tojást én nem tettem hozzá, gazdagítás céljából van rá szükség. A kifőtt tésztával összekeverni és tepsibe simítani, majd sajttal megszórni és megsütni a végén.

Szilvás-diós pite
Tulajdonképpen nem is pite, de nem jutott jobb szó eszembe rá.
Az édes kelttésztát szét kell nyomkodni egy tepiben, megszórni cukrozott dióval és megpakolni bőségesen kimagozott, megmosott felfelé fordított fél szilva szemekkel. Nekem nem volt elég szilvám, így almagerezdeket is tettem rá, nem rontotta el. Nagyon fimon lett! Erről készült kép is.
Kipróbáltam még Napmátka gombalevesét, de sajnos valószínűleg sok borsot tettem rá, mert nagyon csípős lett és senkinek nem ízlett. (Krisztián szerint nem túl fantáziadús leves) és kipróbáltam Max feleségének almás sütijét. Ez mindenkinek nagyon ízlett, csak nekem nem. Darabos diót szórtam a tetejére, az finom volt, de a süti csak édes, semmi extra, az alma nem is érződött rajta.

Rétesek
Sok gasztroblogon téma mostanában a rétes. Én is kedvet kaptam. Készítettem körtéset, almás -diósat és meggyes-tejberizseset. Mind finom volt. Bolti rétestésztából dolgoztam. A körtéshez a körtét megpároltam vajon, cukorral és mandula aromával ízesítettem (sajnos Amarettó likőröm épp nem volt itthon). Csak egy fajtát sikerült lefényképezni. A kence, amivel a réteslapokat és a tettejét kentem innen származik.

A férjem csodálatos rakott káposztája
Az elmúlt hétvégén finom savanyúkáposztát vettünk a helyi zöldségesnél és rögtön megkívántuk családilag a rakott káposztát. A férjem állt neki szombaton az elkészítésének. Készített egy jó gazdag pörköltalapot és a darálthúsból friss majoránnával finom pörköltet főzött, majd összekeverte a rizzsel és összerakta a káposztával, a tetején tejföllel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy nem tudtam fényképezni. Mmmm....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...