2012. január 19., csütörtök

Bélísz vagy hamis Baylies

Dolce Vita "Főzd magad" könyvében szerepel ez a recept. Farkasapa néha kap egy -egy üveg Whisky-t, amit legutóbb, több éves szekrénybeli dugdosás után, költözéskor a mosogatóba öntött. Úgy gondoltam, a tavalyi ajándéknak jobb sorsot szánok és valamiféle likőrnek fogom elkészíteni.
Ez volt az első kísérlet, tökéletesen működik. Ha lett volna buli nálunk szilveszterkor, biztosan elfogyott volna. Kicsit erősebb, mint az igazi Baylies és nekem kávésabb ízű. Sok receptet megnéztem, sőt, egy másikat is kipróbáltam. Azok édesebbek voltak és kevésbé karcosak, de azért ez is nagyon finom.


Hozzávalók:
2 dcl whisky
2,5 dcl tejszín
10 dkg nádcukor
1/4 dcl erős kávé
1 rúd fahéj
1 kk vanília kivonat

A nádcukrot pici víz hozzáadásával karamelizáltam. Mikor folyóssá vált, hozzáöntöttem a tejszínt és teljesen kétségbe estem, mert borzalmasan nézett ki. De türelem, felolvad idővel és újra folyékonnyá válik a cukor ill. összekeveredik a tejszínnel. Utána beleöntöttem a kávét, beledobtam a fahéjat és a vaníliát és hagytam kihűlni. Utána hozzáöntöttem a whiskyt és jól összekevertem. Azóta a hűtőben áll és lassan rájárok.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...