2012. március 18., vasárnap

Tökmaglisztes gluténmentes keksz

Egyszer Duendénél olvastam egy zöld zsemle receptet, amibe ő tökmaglisztet tett. Fellelkesültem, hogy ez gluténmentes lisztféle, amit én is tudnék használni Ábel diétájában. Egy kedves cégtől (sajnos már nem emlékszem a nevükre), sikerült is potom 250 forintért beszereznem 1 kg tökmaglisztet. Egyébként nem lehetett akkor még kapni a boltban (most már van a Kooktában, azt hiszem, de nem ilyen, hanem más eljárással készült). Ez tulajdonképpen úgy készül, hogy a tökmagolajat kisajtolják és a visszamaradt töretet megőrlik. Tényleg nagyon zöld, aromás lisztféleség. Sajnos zsemlében nem vált be, mert nem kelt meg a tészta, és már régóta gondolkodtam rajta, hogyan használhatnám keksz készítésre. Eddig nem mertem kísérletezni, de Ritánál olvastam egy tökmaggal készülő kekszreceptet, gondoltam, itt az idő, és elővettem a tökmagőrleményt.
Ez lett belőle:


Tényleg olyan biokeksz íze van. Frissen nagyon jó volt, ropogós, ízletes. A fiuknak is nagyon bejött. Nekem kihűlve már nem nagyon ízlett valamiért, de szendvicskrémmel még fogyasztottam belőle. Tulajdonképpen diétásnak lehet mondani, mivel a tökmaglisztben sok a fehérje és kevés a szénhidrát, ráadásul zsírtalanítva van.

Hozzávalók nálam:
100 g tökmagliszt
100 g gluténmentes liszt (Schar mix B)
35 g gluténmentes zabpehelyliszt
1 tojás
1 tojás sárgája
75 ml olaj
3 evk tejföl
1 kk só

A száraz anyagokat összekeverem, a nedveseket hozzáadva tésztát gyúrok. Fél órát pihentetem. Először Rita receptje alapján készítettem el, de a pihentetés után törékennyé vált a tészta, ezért kellett hozzáadnom még tojást és még pici olajat. Így már ki tudtam nyújtani 3 mm vastagra és ki tudtam szaggatni. Kicsit nehéz volt vele bánni, de nem volt vészes.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...