2012. május 16., szerda

Kókuszolaj, Stevia és Xilit

Tegnap a húgommal beszélgettem és megkért, hogy küldjek neki jó diétás süti recepteket. Mondtam, neki, hogy annál jobbakat, amik a blogon képpel együtt megjelennek nem tudok neki küldeni. Hát igen, igen, olvassa  ő azokat, de állandóan valami különleges hozzávalókat használok, ami neki nincs, így el is megy a kedve a kipróbálástól. Elgondolkodtam, hogy hányan lehetnek ezzel így, hogy szép-szép, de nekem nincs a kamrámban kókuszolaj, xilit és Stevia vagy akár gluténmentes liszt.
Hogy ezek ne tántorítsanak el senkit a receptek kipróbálásától, az alábbiakban közreadom, hogy egyrészt én hol és mennyiért szerzem be a "különleges" hozzávalókat, másrészt szeretném eloszlatni az aggályokat, ha mégsem tudtok ezekhez hozzájutni. 

Szóval:
1. Gluténmentes liszt - nyugodtan használhatsz helyette mindegyik receptnél normál lisztet. Garantáltan még jobb lesz vele a sütemény.


2. Xilit - jelenleg legjobb áron kb. 2000 Ft-ért a www.csaladellato.hu cégtől szerzem be a kilós kiszerelésű xilitet. Több dolgot is rendeltem, így a kiszállítás ingyenes. Azért is ajánlom őket (nem fizetnek a reklámért), mert magyar vállalkozások (Erdélyi vállalkozásokét is) termékeit értékesítik, sok minden van náluk, amire egy átlagos háztartásnak szüksége van. A Xilitnek nincs mellékíze, 40%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a fehérített cukor, nem emeli a vércukorszintet, és a fogaknak sem árt. Ezért használom. Nálam, aki elég sokat sütök kb. két kg fogy el egy hónapban. Ugyanúgy lehet használni mint a fehérített cukrot, ha az szerepel egy receptben, nyugodtan ki lehet váltani 1:1 arányban Xilittel. Nincs egyáltalán mellékíze. A családot hozzá kell szoktatni, mert van akinél az első-második találkozás hasmenést okoz, de ez egyrészt ritka (nálunk a kisebbik fiamnál jelentkezett, senki másnál a családban és nála is elmúlt).


3. Kókuszolaj - ha már a süteményekbe vaj, margarin = zsiradék kell, egyáltalán nem mindegy, hogy mit teszünk bele. A kókuszolaj nem tartalmaz transzzsírokat, nem rakódik le zsírként a szövetekben, és egyéb jó tulajdonságokkal rendelkezik, akit érdekel olvasson utána bátran, meg fog győződni róla, hogy érdemes a napi étrendbe beépíteni. Én a www.cocotrade.hu-ról veszem (náluk nem találtam képet), akik Budapesten ingyenesen kiszállítják. A nagyobb kiszerelés 2,5 kg az, ami nekem megéri. Mióta megvan, mindent ezzel készítek. Ebbe pácolom a húst, ezzel sütök, ebben sütök stb. Egy hónapra bőven elég egy ilyen adag, ami egyébként 3000 Ft körül van. Véleményem szerint ennyit simán elköltenék vajra, margarinra, olajra. A receptek természetesen elkészíthetők más zsiradékkal is.

4. Stevia - én a www.provitamin.huhttp://www.provitamin.hu/fogyokura-dieta-emesztes/cukor-helyett-stevia-edesito-c247/-ról kaptam egy mintacsomagot, még tavaly nyáron, azóta használom. Nagyon-nagyon kevés kell belőle. Érdemes más édesítővel (pl. xilittel) együtt használni, mert tényleg van egy kevés mellékíze. Ha pl. csokis süteményt készítek, akkor nyugodtan használom a Fluid formátumát, mert nem érzik ki az íze. Az energia és szénhidráttartalma 0, szóval diétában szuper, érdemes vele kísérletezni.

Remélem segítettem azoknak, akik szeretnének változtatni, de még nem tudják, hol kezdjék és talán a receptjeimet több kedvetek lesz ezeket tudva, kipróbálni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...