2014. január 14., kedd

Szezámos paleo kenyér - Paleo hedonistáknak könyvből

Új szakácskönyveim másik darabjából, Paleo hedonistáknak című könyvből egy egyszerű és finom paleo kenyér. Nekem külön öröm volt ennek a kenyérnek a sikere, mert ahogy szokták mondani, nagyon kenyeres vagyok. Ha kenyér nincs, folyton éhesnek érzem magam. Mondjuk a húst nem is annyira szeretem, ez számomra a legnehezebb a paleoban, másrészt reggelire nem is esik jól csirkemellet ennem bármivel, inkább egy jó zsíros, lekváros kenyér. Végül is ebből a kenyérből büntetlenül ehetek cukormentes szilvalekvárral két szeletet, amitől jól is lakom és könnyebben viselem a babázás nehézségeit. Hát igen, azért ez az időszak duplán nehéz számomra: egész nap itthon vagyok, folyamatosan rágcsálhatnékom van, mert a kialvatlanságot régen is evéssel kompenzáltam, és amúgy is igénybe vesz a baba ellátása, a folyamatos intenzív figyelem az ő szükségleteinek kitalálására. Ilyenkor a fogyókúra, vagy bármilyen diéta borzalmasan nehéz, mert minimális energiám marad magamra, a saját szükségleteimre figyelni és külön főzni.


Hozzávalók:
200 g szezámliszt (pelletből)
8 dkg szezámmag
1,5 dcl víz
3 tojás
4 evk kókuszzsír olvasztva
ízlés szerint só
1 evk pirospaprika
1 kk sütőpor

A szezámlisztet és szezámmagot, sót, sütőport és pirospaprikát egy tálban összekeverem. Hozzáadom a vizet, majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel elkavarom, majd kanalanként az olvasztott kókuszolajat. Egy közepesen híg massza lesz a végeredmény, amit sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntök és 180 fokon (alsó-felső sütés) addig sütöm, míg a villa szárazon jön ki belőle, nekem kb. 40-50 perc volt.
Kacsazsírral fenséges volt. A szerző tanácsa, hogy forrón ne mozgassuk, várjuk meg míg kihűl. Nekem frissen, melegen kesernyés volt, de esküszöm eltűnt mire kihűlt, és a többi napon sem éreztem. Nekem két-három napig friss maradt, nem tettem hűtőbe, de a Posta Renáta, a recept szerzője hűtőben tartotta.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...