2013. május 27., hétfő

Diabetikus (édesítős) kalács

Állítólag régen sláger sütemény volt. Én sohasem kóstoltam, de hallottam róla. Anyukámmal beszélgetve merült fel, hogy ő kóstolta és nagyon ízlett neki és mivel szerettem volna valamivel meghálálni, hogy annyit vigyáz a gyerekekre, gondoltam elkészítem neki és a családnak.


Hozzávalók:
50 dkg fehér tönköly liszt
10 dkg tk kiőrlésű tönköly liszt
1 csomag vaníliás cukor
3,5 dl tej
1 dl étolaj
1 csomag száraz élesztő
csipet só
20 szem édesítő tabletta
3 ek. keserű kakaópor
1 tojás a kenéshez

A tejet megmelegítettem, feloldottam benne az édesítő tablettákat (nem lett túl édes a kalács, azért aki igazán édeset szeretne, azt tegyen bele 30 db tablettát) és a vaníliás cukrot, majd beleszórtam az élesztőt. A liszteket egy tálba öntöttem, tettem hozzá egy csipet sót, kezem ügyébe készítettem az étolajat kimérve. Mikor az élesztő felfutott, a tabletták elolvadtak a lisztbe öntve, dagasztókarral elkezdtem kidolgozni a tésztát, félidőben hozzáöntöttem az olajat és tovább dagasztottam, míg fényes, rugalmas lett. Kettéválasztottam és egyik felébe belegyúrtam (óriási nehézségek árán) a kakaóport. Ha még egyszer készítem, nem így fogom, hanem még elkészítés előtt felezem a mennyiségeket és külön-külön készítem el a tésztákat.
Nem kellet kelni hagyni, rögtön kinyújtottam és egymásra tettem a szintén felezett tésztákat (szóval a feleket is feleztem, mert két kis rúd kalácsot szerettem volna), feltekertem mindkettőt és tepsibe tettem, a tetejét megkentem tojással. Egy órát kelt letakarva a hideg sütőben. Utána 180 fokon szép pirosra sütöttem őket. Aznap nagyon finom volt bár tényleg kevéssé édes, nekem másnap kicsit szárazabb, de azért lekvárral, vajjal, mogyorókrémmel így is elfogyott. 
A férjem szerint, hiába diabetikus, annyi lekvárt és egyebet rákent, mert nem volt elég édes, hogy bőven több szénhidrátot vitt be, mint ha cukorral készítettem volna. Hiába mondtam neki, hogy ez egy ilyen recept, "édesítős kalács", direkt ezt kell használni hozzá.

Tipp: a lisztekkel lehet variálni. Mivel én nem magamnak, hanem a családnak készítettem, csak egy kis teljes kiőrlésűvel gazdagítottam, de el lehet készíteni kilófalóból is, akkor tényleg diabetikus lesz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...