2013. január 18., péntek

Mandulás szelet

Alig - alig van időm a blogra mostanában, ha sütök is, fényképezni elfelejtek, vagy még olyan sötét van, mikor megtehetném, hogy teljesen felesleges, úgyse látszik semmi. Nézzétek el nekem a szüneteket, ígérem, hamarosan jövök. 
Stahl Judit karácsonyra megjelent süteményes magazinjában tetszett meg a recept. Követtem hűen, mert ilyen jellegű süteményt még nem készítettem. Külön jó volt, hogy még a nyújtófát se kellett hozzá elővenni, elég volt egy tál és egy tepsi. Sajnos se nem diétás, se nem gluténmentes, de néha ilyen is kell.
Nagyon finom lett, bár nekem kicsit töménynek bizonyult és nagyobb tepsiben talán ropogósabb lett volna az alja, így ugyanis elég vastag lett a tészta. A család és a kollégák nem bánták, hamar elfogyott.


Hozzávalók:
 20 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
1 nagy tojás, szétválasztva
1 tk vaníliapor
30 dkg liszt
1/4 tk mandula aroma (ez nekem nem volt)
1/4 tk só
7-10 dkg szeletelt mandula
a szóráshoz egy tk barna cukor

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A vajat és a cukrot habosra kevertem, beletettem a tojás sárgáját, a vaníliát és jól elkevertem. Beleszórtam a lisztet, amiben elkevertem a sót és összeállítottam a tésztát. 
A tésztából a sütőpapíros tepsire kupacokat szaggattam a kezemmel és igyekeztem egyenletesen ellapogatni őket a tepsi alján, hogy mindenhova egyenletesen jusson tészta. A villával kissé felvert tojásfehérjével megkentem és rászórtam a mandula lapokat. Még egy kis tojásfehérjét kentem rá, hogy mindenütt jól beleragadjon a tésztába. 
Kb. 30 percet sütöttem, mikor a széle aranybarna és rajta a mandula lapok is, ki lehet venni. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...