2011. május 19., csütörtök

Könyvajánló - orosz krimik

Nagy felfedezés volt ez is, most épp azon vagyok, hogy mindegyiket elolvassam. Akuntyin krimijei remekbeszabott, nagyon szépen szerkesztett történetek. Főhösük, ill. a csodás detektív Eraszt Fandorin, főtanácsos, aki a moszkvai herceg kedvence. Világlátott, művelt, kedves ember, akinek nincs szerencséje a nőkkel, de minden egyébbel nagyon jól boldogul.
Annyira kellemes kis krimik voltak, hogy még az úton gyalogolva is olvastam.
Két izgalmas kisregény, egy kötetben. Egy egyszerű hivatalnok szemén keresztül látjuk a történeteket, aki sajnos a végére már nem tudja nyomon követni a nyomozást.
A bűnöző sem feltétlen rossz, inkább ravasz, öttletes, nyughatatlan. Igazán kedves személyiség. Izgalmas, pörgős, jól megírt kis krimik.
Ebben a regényben Eraszt Fandorin elejétől veszésre áll. De senki nem foghat ki az államtanácsoson, még a ravasz pétervári herceg sem, akinek határozott fellépése mellett eltörpül még Fandorin is.

Hozzátartozik, hogy az orosz irodalom, aminek ezek a regények nem is tudom, hogy igazából részei-e, nagyon kedvemre való. Egyszerűen imádom a nyelvezetüket és a stílusukat. Legszívesebben megtanulnék oroszul, hogy eredetiben olvashassam, de azt hiszem, erre most nem sok esélyem van.

Túrós fonatok

Köztudott dolog rólam, hogy imádom a túrót. Minden bevásárlásnál veszek negye-fél kilót, aztán megtelik örömmel a szívem, ha bepillantva a hűtőbe meglátom, tudom, hogy bármit tudok belőle készíteni, olyan gazdagon felhasználható. A legtöbbször persze addig-addig nézegetem, míg végül semmire nem használom és ha lejár sajnos ki kell dobni, mert tapasztalatom szerint, a többi tejtermékkel ellentétben, ezt tényleg megromlik a lejáraton túl.
Múlt hétvégén is vettem fél kg, számomra ismeretlen márkájú, de olcsó túrót. Várta a jó sorsát a hűtőben. Végre pénteken kedvemre főzőcskézhettem és posztolhattam, mert Farkasapa is itthon maradt. Meglesz ennek a böjtje, megint Németországba megy jövő héten.
Korábban már próbálkoztam a túrós-olajos tésztával, egy édes kiflivel, de közel sem lett ilyen finom. Másnapra pedig kifejezetten rossz volt. Ennek a fonatnak esélye sem volt megérni a másnapot, még a délutánt sem. A vásárlásból visszaérkező Farkasapa és kisebbik fia, az én hathatós segítségemmel felfalták mind. Legalább nem kísérti Ábelt.

A túrós fonat receptjét Kicsivú-tól vettem, akit most fedeztem fel magamnak. Olyan csodás sütik vannak nála, hogy egyvégtében csorgott a nyálam, amíg olvastam. Ez már elsőre megtetszett.

Hozzávalók nálam, mert persze nem tudtam tartani magam a recepthez:
20 dkg liszt
25 dkg túró (nálam elég krémes volt)
8 evk olaj
1 kk só
kb. 1 dcl víz (nem volt itthon tej)
friss sajt fűszerkeverék
egy -két evk lenmag
A lekenéshez tojás, és valamilyen mag, nálam most tökmag.

Mindent összeborítottam és a robotgép spiráljával röviden összedolgoztam. Szép rugalmas tésztát kaptam. Pihentettem, addig felmelegedett a sütő is 200 fokra, ill. összedobtam még egy kis könnyed túrós desszertet. A formázása egyszerű: állandóan feleztem a tésztát, míg 16 kis darabot kaptam. azokat egyenként 15 cm-s rudakká sodorgattam, majd kettőt - kettőt összefontam. Így kaptam nyolc fonatot, amit a végein összenyomkodtam, lekentem tojással és 180-200 fokos sütőben megsütöttem.
A fűszerkeveréket egy vásáron vettem Gárdonyban, csak úgy, de telitalálat volt ehhez a péksütihez. Az eredeti recept petrezselymet ír, biztos finom azzal is, ill. el tudom képzelni medvehagymával, újhagymával, vagy kaporral is.

Könyvajánló - "romantikus" regények"

Felszáll a köd

Szépen megírt könyvnek találtam. Nekem a borító nem tetszett, olyan régi film hangulata van, ami engem nem vonz, de az írásmódja modern. Egy nő, aki cselédlány, majd komorna, aki 40 éves korában kilép abból a jól ismert angol arisztokrata világból, amit addig kiszolgált és "egyszerű" ember lesz, majd egyetemet végez és régészként dolgozik egészen időskoráig, meséli el két úrilány történetét. Belepillanthatunk az angol felső körök világába, hogyan tellik három gazdag, főúri gyerek gyermekkora. Elképesztő érzelmek, akaratok feszülnek össze a  történetben, igazi drámák játszódnak le egyszerű másodpercek alatt. Nekem nagyon tetszett. Az olvasása közben elvarázsolt és én is átélhettem azokat az érzelmeket, amiket a szereplők. Végig tartogatott meglepetést és bár vastagnak tűnik a könyv, gyorsan átrágtam magam rajta.

A napóra hangja

Szomorú regény. A borító itt katasztrofális, majdnem abbahagytam az olvasást, mert az eleje nem túl izgalmas és a borító alapján úgy gondoltam, semmi szükségem most valami gej történetre. Nagy kár lett volna abbahagyni, nagyon örülök, hogy elolvastam. Egy cseh értelmiségi házaspár, Tomas Keppler és a felesége életét meséli el a fiuk, Daniel Keppler sok-sok évvel később, egy téli síparadicsomban egy zsidó nőnek, aki ismerte az édesanyját, abban az időben, amikor Daniel már nem találkozhatott vele. Tomas egy cseh cégnél dolgozik, akik terjeszkednek, ezért építészként és kivitelezőként Indiába kerül. Nemsokára követi a családja is. A kisfia már egy éves, mikor először látja.
Az indiáról szóló részek nagyon érdekesek, főleg egy gyerek szemével nézve, de megkapó a Tomas és a felesége között lévő érzékeny és intenzív szerelem. A háború, a holokauszt mélyen átformálja mindannyiuk életét, gyógyíthatatlanul megsebzi őket. Sok-sok könyvet olvastam már, ami vagy a holokausztról szólt, vagy csak érintette a témát, mint ahogy ez a téma sok-sok ember életének, vagy a családja életének a része. Nem lehet megkerülni még egy családregény olvasása közben sem, mégis újra szíven ütött. Néhány részletet szívesen beidéznék, de nem nagyon tudok dönteni, melyiket, mindegyik, ami a holokausztról szól, olyan megrázó, hogy kötélidegzet kell hozzá, hogy az ember végigolvassa.
A könyv végére és a történet végére Dan, az egykori kisfiu mindent megtud szeretett mamájáról, amit addig csak homályosan sejtett, ki tud békülni a múlttal és le tudja zárni, most, hogy már nincsenek benne fekete foltok. Szép könyv, de tényleg nagyon szomorú, nekem végig fájt a szívem értük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...