2017. augusztus 14., hétfő

Cukkinifánk diétásan

Attól eltekintve, hogy olajban kell sütni, ez a fánk nagyon alkalmas egy-egy diétás étkezésre. Akinek ez kizáró ok, mármint az olajban sütés, annak jó hírem van. Ugyanezt a tésztát meg lehet sütni gofrisütőben is, finom puha sós gofrikat kapunk, teszteltem, ill. sütőben is, de ott jobban kiszárad, inkább olyan lesz mint egy szendvicsalap.



Hozzávalók:
1 kisebb méretű cukkini
(kb. 200 g súlyú)
210 g liszt
nálam: 100 g zabpehelyliszt
            70 g tönkölybúzaliszt
            40 g BL55 fehér búzaliszt
(a lisztekkel lehet variálni kedvedre)
1/2 csomag sütőpor
3 tojás
fűszerek: fokhagymapor, só, bors, nálam volt még 20 g sörélesztőpehely, ettől finom sajtos íze lesz.
A sörélesztőpehely gluténmentes formáját itt megvásárolhatjátok. Én nagyon szeretem, mert minden kencének finom ízt ad, és nagyon egészséges, igazi Bvitamin bomba.

A cukkinit a sajtreszelő részén a reszelőnek lereszeltem, besóztam és hagytam állni. Mikor levet eresztett hozzáadtam a tojásokat, fűszereket, sütőport és a liszteket. Összekeverem. Galuskaszerű masszát kell kapni, ami nagy adagokban ragad a kanálra és lassan csúszik le róla. Forró olajba szaggatjuk kiskanállal. Ormótlan formák lesznek, de megduzzadnak a sütőpor miatt az olajban, szinte megfordulnak maguktól. Nekem nem szívta meg magát olajjal, de mivel elég nedves a tészta, egy idő után nagyon habzott, ezért én nem ajánlom a kókuszolajat, tapasztalat szerint az jobban habzik. 
Papírtörlőre szedtem, miután mindkét oldala szép barnás színt kapott. 
Nagyon finom, laktató fánk, akár ebédre, akár tízóraira.

kb. 30 db fánkocska lett ebből az adagból, így egy db ch tartalma: 5 g ch

A tésztát szépen meg lehet sütni gofrisütőben is, nagyon finom úgy is, csak ki kell kenni olajjal a sütő mélyedéseit.
Mikor már nagyon habzott az olajam, a többit kerekre lappogatva sütőbe tettem, így is nagyon jó lett, csak száraz, de szendvicsalapnak elhasználtam.

Csokoládés narancsos keksz gluténmentesen

Egyszer karácsonyra már megsütöttem ezt a kekszet, nagyon finom lett, de ami a legjobb volt benne, hogy nem kellett pihentetni a tésztáját, és nagyon jól lehetett vele dolgozni. Most gluténmentesen készült el, mert ahogy már többször említettem, nálunk a kekszek fogynak a legjobban, meg lehet belőle uzsonnára csomagolni és magunkkal vihetjük a játszótérre is. A mintázót pedig már régen ki szerettem volna próbálni, még januárban vettem és ilyen sokáig vártam a kipróbálásra. Ha valaki ilyet szeretne moon cake formázó néven keresse, itthon csak egy webshopban lehetett kapni, de már a nevére nem emlékszem.



Hozzávalók:
12 dkg Nutri free dolci süteményliszt
5 dkg kakaópor
10 dkg porcukor
8 dkg vaj vagy margarin
narancsaroma (héj kell bele, de nekem nem sikerült bio narancsot szereznem)
1 tojás
késhegynyi sütőpor
csipet só

Én késes aprítóban dolgoztam össze a tésztát, mindent beletéve. Kicsit gyúrtam kézzel is, de mivel nem ragadt, jó volt vele dolgozni. Ha ragadna, egy evk lisztet lehet még hozzá adni (tojás méretétől is függ). Nem nagy mennyiség ez, úgyhogy egy részletben nyújtottam és szaggattam. Kicsit gyurma állaga van a tésztának, csak sokkal jobb illatú :)
170 fokon sütöttem kb. 15-20 percet.


Zabpuding gyümölccsel

Szeretem a pudingot és nagyon jól tud esni délután uzsonnára, vagy délelőtt tízóraira, viszont mivel a normál bolti pudingpor gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, amit nekem nem tanácsos fogyasztanom. Szafinál lehet kapni az ő általa kifejlesztett zabpudingot, de én most elmulasztottam rendelni, gondoltam kipróbálom az itthon lévő zablisztből. Tartalmas, diétás finomság lett a végeredmény.
Jól sikerült, azóta már sokszor készítettem. Délelőtt gyümölccsel fogyasztom. Sokféleképpen ízesíthető: én próbáltam már tonkababbal, rummal, mindkettővel nagyon finom lett.
A kép nem az enyém (nem tudom kié), ne haragudjatok, nem sikerült normálisat fotóznom, ha újra elkészítem és sikerül fotóznom, kicserélem. 
Nem banánnal ettem, hanem gránátalmával.



Hozzávalók:
3 dl kókusztej
12 g zabliszt
3 g tápióka keményítő
10 g karobpor vagy kakaó
1 evk negyedannyi édesítő
rumaroma, vagy tonkabab reszelve

A kókusztejet felmelegítem, beleszórom a többi hozzávalót. Lassú tűzön főzve addig melegítem, amíg besűrűsödik. Kihűlve teljesen puding állagú lesz.
Két kis pohárba tettem és mikor kihűlt, gyümölccsel ettem. Én langyosan is szeretem, tudom, hogy néhányan erre furán néznek, de ez van :)



























LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...