2013. április 20., szombat

Füstölt sajtos csigák

Ez egy húsvéti sós sütemény volt. Mióta a harmadik gyerekünket várom, egyszerűen nem kívánom az édeset. Már olyan is előfordult, hogy három hét alatt semmilyen süteményt nem sütöttem. Sőt, olyan is volt, hogy mivel a család hozzászokott a hétvégi házi édességekhez, én viszont képtelen voltam bármi értelmeset összehozni, a férjem keresett a környéken egy cukrászdát és vett maguknak néhány szelet süteményt. Szégyenkeztem is, hiszen van itthon alapanyag, van itthon épp elég recept, mégsem jut a gyerekeknek és a férjemnek igazi házi sütemény. De néha fel kell vállalni ezeket az időszakokat is. Amikor az ember lányának nincs ihlete, akkor kár nekiállni, úgyse sikerül semmi, úgyhogy Húsvétra sem készült semmi különlegesség, és inkább sósat kívánva ilyeneket készítettem. (Ez volt az első év, hogy anyósékhoz se vittem semmilyen süteményt)
Ez viszont nagyon finom lett, etette magát, és nem is volt nagy adag. Egyszerű, de jó kis recept. Baráti sörözéshez, borozáshoz kiváló.


Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
15 dkg fehér tönköly liszt
1/2 evk füstölt pirospaprika
2 dkg friss élesztő
1,5 dcl langyos tej
1 tk méz
1,5 tk só
3 dkg kókuszolaj olvasztva
1 tojás

A töltelékhez: 20 dkg füstölt sajt, 5 dkg olvasztott kókuszolaj
Klasszikus kelt tésztát készítek a hozzávalókból, annyi különbséggel, hogy őrölt-füstölt pirospaprikát kevertem a lisztbe. 
Hagytam kelni, amíg láthatóan duplájára nőtt (ez kb. 3/4 óra volt), aztán gyúródeszkára borítva kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem az olvasztott kókuszolajjal és rászórtam a füstölt sajtot. Feltekertem és sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Nekem egy nagy tepsinyi lett. 10 percet pihentettem, míg a sütő előmelegedett és 200 fokon megsütöttem. 

Finom illatok lengték be a lakást, amíg sült és a kész sütemény nem cáfolt rá a várakozásunkra. :)
A recept ötlete innen származik. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...