2012. április 5., csütörtök

Medvehagymás túrós fonat

Kicsit lemaradtam a medvehagymás ételek készítésével, mert bár teljesen ingyen jutok medvehagymához, nem volt időm szedni. Tegnap délután végre a két kis csikómmal (fiaim) elmentünk medvehagymát gyűjteni. Rá voltak kattanva ők is, mert már napok óta készültünk rá. Én magam nem annyira rajongok érte, ezért nem készül pl. leves, krém meg ilyesmik, nekem túl sok a hagymaíz. Azért kihagyhatatlan így tavasszal. Nálunk a zöldségesben nem is lehet kapni, azt mondta Gyuri bácsi, hogy nem ismeri senki a faluban, így hiába hoz, mindig a nyakán marad.

Ahogy hazaértünk a "zsákmánnyal" nekiálltam a felhasználásnak. 
Készült:
- medvehagyma pesto
- medvehagymás túrós fonat
- medvehagymás túrós pogácsa
Most a fonat receptjét teszem fel. A recept Kicsivú-tól származik. Többször készítettem már, különféle ízesítésben. Az alap itt található. 
Medvehagymával is nagyon finom lett, és előnye, hogy nem kell keleszteni, sütőporos-túrós-olajos tésztából készül.
Próbáljátok ki!


Hozzávalók:
20 dkg túró
20 dkg liszt
10 evk tej
9 evk olaj
1 kk só
1 kk sütőpor
egy kis csokor medvehagyma
egy-két evk lenmag
1 tojás a lekenéshez
fekete hagymamag a szóráshoz (vagy bármi más)

Mindent egy tálba mértem és dagasztóspirállal jól összekevertem. 20 percet pihentettem. Lisztezett lapon 16 egyenlő részre vágtam, azokból 20 cm-s rudakat sodortam és egyet-egyet összefontam, majd karikává formáztam. Közben a tűzhelyet előmelegítettem 190 fokra (nem légkeveréssel) és a sütiket sütőpapíros tepsire tettem, lekentem tojással és megszórtam a magokkal. Kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Masszív hagymaillat lengte be a lakást. :)


Öt perces kakaós csiga

Nem túlzás a címben megadott idő, tényleg ennyi időbe telt összeállítani, aztán csak sült a sütőben. Nem tudom, ti is vagytok-e úgy vele, hogy mikor este hétre hazakeveredtek nem sok erőtök van két-három fogásos vacsorát készíteni. Én elég sokszor vagyok így. Míg a zöldborsófőzelék megfőtt, az alábbi süti is készen lett. Igaz, hogy nem három fogás, csak kettő, de egy vacsorának nagyon is megteszi.
Volt itthon egy hűtős leveles tészta, kinyújtva feltekerve, csak ki kellett tekerni, ez 1 perc volt. Az 5 dkg margarint megolvasztani és összekeverni az evk kakaóval és 2 evk cukorral még 1 perc.
Megkenni vele a tésztát, majd megszórni a kandírozott narancshéjjal még 1 perc. Feltekerni, felvágni 1,5 cms darabokra és sütőpapíros tepsire helyezni őket 2 perc. És készen is volt. 200 fokon 10-15 percig sültek. Hát ennyi! 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...