2009. május 30., szombat

Ábel szülinap

Tegnap volt Ábel fiunk második születésnapja. Bár értelmes és okos, azért nem egészen látta át, hogy mit is ünnepelünk. Reggel, ahogy felkelt köszöntöttem, de még csak egy puszival.
Délben átmentünk Battára, ahol az unokatesónak is ünnepeltük a szülinapját, ezért közös nagy családi banzájt tartottunk. Olyan hangzavar volt a hat gyerek és 9 felnőtt miatt, hogy alig lehetett megmaradni. Áron is élvezte a sürgés-forgást, ezt abból sikerült leszűrnöm, hogy egész nap összesen háromszor fél órát aludt, Ábel persze semmit. Este elég nehéz volt velük emiatt, de jó volt így.
Sok ajándékot kapott Ábel. Tőlünk két Bob mesteres járművet, kép itt.
Aztán a nagyszülőktől kapott egy duplo traktort utánfutóval és rakománnyal. Imádja.

Móniéktól könyvet, Tündiéktől ruhát és könyvet. Mindennek nagyon örült, de csak itthon, mert egyszerűen annyi autó volt az unokatesóknál, hogy egyszerűen semmi másra nem volt képes ott figyelni. Mindenki csodálkozott, milyen jó kisfiu, mert nem törődve senkivel és semmivel, egész nap az autókkal játszott. Ide-oda pakolgatta őket, tolatott velük és parkolt. Nagyon édes volt.
Áron annál inkább igényelte a társaságunkat, egész nap ki nem mászott a kezünkből, hurcoltatta magát és nézelődött.
A torta, ami joghurtos, epres túrótorta volt, nagyon jól sikerült, ezt én készítettem, nem sok maradt belőle. Tényleg finom volt.
Recept:
40 dkg csokis keksz
10 dkg margarin.
A kekszet összetörjük (én robotgépben szoktam), a margarint felolvasztjuk és összekeverjük a tört keksszel. Utána a kerek, kapcsos tortaforma aljába tesszük és egy kanál hátával lenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe.
A krémhez két csomag (250 g) túrót és natúr joghurtot összekeverünk vaníliás cukorral és cukorral, ízlés szerint. A két kis tasak zselatint felolvasztjuk kevés vízben (lehet gyümölcslében is, ha színesre akarjuk a krémet, akkor eperlében, stb) és felmelegítjük, míg feloldódik. Tilos főzni, ahogy írja is rajta. Utána hűtjük. Mikor langyos belekeverjük a krémbe. Belekeverünk még 2 dcl felvert tejszínt és rátesszük a kekszalapra. Másnapig hűtőben dermesztjük. Aztán másnap rászeleteljük az epret (vagy más gyümölcsöket) és ráöntjük a piros tortazselét.
Nagyon egyszerű recept, de annál finomabb.


A bulin kóstoltam egy hagymás kelt kiflit is, nekem nagyon bejött. Elkértem a receptjét. A készítője persze ott a forgatagban csak nagyjából elmondta milyen tészta kell hozzá, pontos mértékeket nem mondott.
Egy kg lisztből, tejjel és olajjal kelt tésztát készítünk. Amíg kell felkockázzuk a hagymát és olajon megdínszteljük, legyen jó sok, egy nagy lábosnyi ennyi tésztához. Borsot szórunk rá.
A tésztát négy részre osztva kelesztjük és utána kör alakra kinyújtva, 16 szeletre vágjuk. A szeletek szélesebbik végébe teszünk hagymát és feltekerjük. Jó sok lesz belőle és nagyon laktató. A tetejére tojás és sajt kerül.
Erről nem készítettem képet, mert elfelejtettem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...