2014. április 28., hétfő

Mandula kenyér (paleo)

A paleo kenyerek közül az egyik legfinomabb ízre. Állagra nem voltam vele tökéletesen elégedett, mintha picit nedvesebb lett volna, mint kellene, de az íze miatt mégis felteszem, mert mindenféle mellékíz nélkül finom volt. A héja ropogós volt, úgyhogy kis falatka szendvicseket készítve jóízű reggeli vagy vacsora lett belőle. A Facebook paleós csoportjában láttam egyszer, de most nem tudom visszakeresni, én fél adaggal készítettem.


Hozzávalók:
10 dkg őrölt mandula
1 evk tápióka keményítő
1 evk gesztenyeliszt
1 ek utifűmaghéj (Fiber husk)
1 kk eritrit
1/2 kk almaecet
1/2 kk só
5 dkg kókuszolaj
0,5 dcl víz (eredeti receptben kókusztej)
3 tojás
1 evk lenmag a tetejére (opcionális)

A tojások fehérjét felvertem, a sárgáját kikevertem a többi alapanyaggal, kicsit sűrű volt, nehezen kevertem bele a fehérjét, de meg lehetett oldani.
180 fokos sütőben sütöttem 30-35 percet.


Gluténmentes nutelláskalács

Megláttam a face-en és megkívántam. A receptet magam alkottam, persze nem nagy ördöngősség, tejjel-tojjásal-vajjal készülő kelt tészta nutellával. Egyszerű mégis nagyszerű :) Nagyon finom volt, frissen ellenállhatatlan.





Hozzávalók:
130 g Nutri free mix per pane
170 g Schar mix B
(bátran variáljátok, ami nektek kelt tésztához bejön, nekem most így jött össze, lehet egy féléből is)
1 púpos kk fiber husk
170 ml tej
40 g olvasztott vaj vagy margarin
fél csomag szárított élesztő
4 kk cukor (ízlés szerint, így nem volt édes a tészta)
1 tojás
csipet só
A kenéshez 3-4 evk nutella

A tejben feloldjuk a cukrot és a száraz élesztőt. A liszte(eke)t tálba tesszük, beleszórjuk a sót és a fiber huskot. Hozzáöntjük a tejes-élesztős keveréket, hozzáütjük a tojást és elkezdjük dagasztani, majd beleöntjük az olvasztott margarint és azzal is dagasztjuk. Összesen kb. 4-5 percig. 
A tészta lágy, sokkal-sokkal lágyabb mint a normál búzás, de már kezd elválni a tál falától. Nagyon belisztezett (rizsliszt) szilikon nyújtódeszkára tesszük (én szilikonos lapáttal szoktam rákaparni) és egy fóliát ráterítve téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 0,5 cm vastagra. Megkenjük nutellával, feltekerjük és hosszában középen kettévágjuk, és kifordítjuk. Majd a két felet összefonjuk. Én ezt már a tepsiben végeztem (sütőpapírral kibélel). Finoman kell fonni és vágni is, mert lágyabb a tészta, mint a búzásnál megszokott, de egyáltalán nem lehetetlen, sietni nem lehet, csak szépen nyugodtan, óvatosan 30 - 40 perc alatt a duplájára kelt, addig előmelegítettem a sütőt. 200 fokon sült fél órát. 
Nagyon megérte a a fáradtságot!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...