Stahl konyha régi számait átlapozva találtam ezt a kiflit, lecseréltem a liszteket és adtam hozzá még sikért, és ez lett belőle. Nagyon - nagyon finom volt. Egy kifli 25 g ch-t tartalmaz, én reggelire és vacsira ettem, megkentem vajas juhtúróval és ettem hozzá soook retket, mert azért látványra nem volt túl nagy egy-egy db. kifli.
NEM GLUTÉNMENTES RECEPT!
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
(nálam most Nagyi titka)
50 g fehér liszt (BL55)
20 g sikér
50 g zabliszt
1 tk pirospaprika
1 tk só
1 negyed friss élesztő
100 ml víz
1 doboz danone natúr joghurt
1 evk olaj
A kenéshez:
5 dkg juhtúró
4 dkg vaj
A vizet és a joghurtot összeöntöttem és meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. A liszteket és sót tálba mértem. Hozzáöntöttem a joghurtos élesztős vizet és dagasztani kezdtem. A tészta hamar összeállt, addig dagasztottam, míg szép, fényes és rugalmas tésztát kaptam. Kelni hagytam egy órán át lefedve a kelesztő tálban. Mikor megkelt, deszkára borítottam, kinyomogattam belőle a levegőt, picit átgyúrtam és két részre osztottam. Mindkét darabot 30 cm átmérőjű körré nyújtottam, egyiket megkentem a puha vaj és juhtúró keverékével úgy, hogy a széleinel egy cm-s sávot kihagytam, és beborítottam a másik lappal, még kicsit nyújtottam rajta. 8 részre vágtam (feleztem, negyedeltem, majd 8-adoltam). Egyenként feltekertem a darabokat, kifli formára hajtogattam és tepsire tettem. A sütőt bekapcsoltam, míg melegedett, még egyszer keltek a kiflik. 200 fokos sütőben kb. 20 percet sütöttem.