2012. március 12., hétfő

Gluténmentes krumplis zsemle

Végre - végre tudtam közel zsemle méretű zsemléket sütni. HaNa-tól kérdeztem már, hogy ő miben süti, el is küldte a képét, de én nem tudtam ilyen formát szerezni, eddig. Lehet, hogy az internet annyira megköt, hogy már csak ott tudok keresni, valójában boltban nemigen néztem meg. 
Viszont rögtön másnap találtam az apró.hu-n egy fánkkészítő készletet, aminek az egyik formája mintha zsömle sütő lenne, persze nem az, de éppen megfelel a célnak. Magának a fánksütő formának is örültem, mert a gyerekek imádják a fánkot, én meg utálom az olajban sütést, és régen ki akartam próbálni néhány amerikai fánk receptet, persze gluténmentes változatban. Fel is avattam a fánksütő két formáját (a harmadik egy 6-os muffinsütő), de csak a zsömléről sikerült képeket készítenem, a fánk két perc alatt elfogyott. A tapasztalat az, hogy nagyon alaposan ki kell kenni, mert egyébként beleragad a tészta.


Ezt neveztem ki zsemlesütőnek. Látszik, hogy nem az, de amíg jobbat nem találok, megteszi. 

A zsemléhez a hozzávalókat csak hozzávetőleg tudom megírni, mert nem mértem, inkább arra törekedtem, hogy a tészta állaga a szokásos legyen és mivel a zsemlesütő picike, mindenből kevés kellett. Ami miatt kiemelkedően finom lett, szerintem a főtt krumpli, amit a tésztájába tettem. Puha, szaftos lett tőle, két nap múlva se száradt ki, sőt, most, hogy már három napos és az utolsó darabokat fogyasztja Ábel, mikróban picit megmelegítve szinte teljesen frissé lehet varázsolni.

Hozzávalók:
2 evk főtt, reszelt krumli
fél kk só
1 evk olaj
kb. 120 g Schar mix B
1 kk szárított élesztő
1/2 kk cukor vagy méz
80 ml tej
80 ml víz
1 evk lenmag
szezámmag a tetejére

A szokásos módon tésztát készítek, a zsemlesütő mélyedéseit kiolajozom és nem teljesen a tetejéig megtöltöm tésztával. A tetejét lekenem olajjal, megszórom szezámmaggal, 200 fokon sütöm, míg a teteje szép piros lesz. Hamar sül.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...