2016. május 3., kedd

Gluténmentes sós rágcsa

Nem igazán tudom, milyen nevet adjak neki. Van az a sütemény (sós) amiben ugyanannyi túró, vaj és liszt kell, sokszor készült nálunk, de most hétvégén csak fél kiló túróm volt, el kellett osztani háromszori sütésre, így nem jutott teljes adag, gondoltam, ha már így, akkor csökkentem kicsit a vaj mennyiségét. A végeredmény ropogós lett és nagyon finom, frissen nagyon etette magát, de másnap is élvezhető volt, csak kicsit kiszáradt (jobban, mint a másik fajta).


Hozzávalók: 
200 g túró (rögösebb volt)
70 g margarin
170 g nutri free dolci gluténmentes liszt
1 kiskanál só
1 kiskanál sütőpor

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Nálam pihent egy éjszakát, mert este volt, mikor összegyúrtam, de szerintem egy óra pihentetés is elég neki, sőt, akár rögtön is lehet vele dolgozni. Ez elég kis adag, hamar el fog fogyni. :) Kinyújtottam, és derelyevágóval kis csíkokra vágtam. Lekentem tojással, megszórtam reszelt sajttal és sütőpapíros tepsire rakosgattam. Egy nagy gáztepsinyi adag lett. 190 fokos, előmelegített sütőben sütöttem míg rózsaszínűek nem lettek. 

Zabpelyhes - túrós ropogós

Tudjátok, van az a sütemény, amibe ugyanannyi vaj, túró és liszt kell és kiváló sörkorcsolya. Ilyesfélét szerettem volna készíteni, de úgy, hogy minél kevesebb vaj(margarin) kelljen bele, de ropogós legyen és jó ízű. Sikerült összehozni, rögtön kétszer kellett megsütnöm egymás után, mert fél óra alatt eltűnt az első adag. Itt a recept:




Hozzávalók: 
200 g túró
50 g vaj
100 g zabpehely
70 g zabpehelyliszt
só ízlés szerint
1 kávéskanál sütőpor

A hozzávalókat összegyúrjuk és hagyjuk pihenni legalább egy fél órát, majd több részletben vékonyra nyújtjuk, felvágjuk csíkokra és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.. A tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal és 180 fokra, előmelegített sütőben megsütjük, míg szép világosbarnák lesznek. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz. A tészta picit törékeny, amin lehet javítani, ha a zabpehely liszt egy része helyett tk lisztet használunk, vagy lehet még adni hozzá sikért. Nekem így is kezelhető volt teljesen, de a lisztekkel lehet variálni. 
Tartalmas, laktató rágcsa, sajnos nagyon eteti magát, de én úgy számoltam, darabjában (természetesen függ, mekkorára vágod, nekem kb. 7-8 cm-sek voltak és kb. 1 cm szélesek) 2 g ch van. Szóval azért óvatosan! :)

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...