2013. június 12., szerda

Vajas-szezámos kelt kiflik

Tavaly kóstoltam egy születésnapi bulin, ahol nemcsak nálam, hanem mindenkinél óriási sikert aratott. Elképesztően finom, vajas ízű péksütemény, ami elképesztően sok kalóriát tartalmaz. Akik fogyókúráznak semmiképp se olvassák el a receptet. Eddig még nem próbáltam ki kilófaló formában, mert kizárólag vendégségbe, buliba készítettem, ilyenkor nem kísérletezem, csak magamnak meg eddig lusta voltam megsütni. A vaj mennyisége a kilófaló liszttel készítve is számottevő lenne, így inkább, ha vendégségbe készítem megeszek egyet-kettőt (hármat-négyet) és utána egy évre elfelejtem.

Hozzávalók: 
70 dkg liszt (BL 55-ös vagy keverve rétesliszttel)
1 tk só
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kockacukor
1 dl olaj
3 dl kefír
18 dkg vaj
tetejére: 1 tojás és szezámmag


A lisztet 1 tk sóval tálba mérem. A kefirt kimérem, meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt és ez egy db kockacukrot. Hagyom felfutni. A vajat 2 tk sóval kikeverem. Kimérem a tejet és az olajat (én egy edénybe összeöntöttem a kettőt) A liszthez öntöm az élesztős kefirt és elkezdem dagasztani, hozzáöntöm a tejes olajat és fényesre, rugalmasra dagasztom a tésztát a robotgép spirálkarjával, majd a végén a kezemmel.  Rögtön dolgozom vele tovább. 8 részbe vágom, szemmel mérve, hogy egyformák legyenek. Kettőt-kettőt kerekre nyújtok (kb. 20 cm átmérőjűre) az alsót megkenem a sós vajjal, befedem a másik lappal és 8 háromszögbe vágom. Így lesz 4 dupla köröm, amikből kifliket készítek. Lehet 12 darabba is vágni a kört, akkor picike, helyes kiflik lesznek, nem ilyen böszmécskék, de nekem így is tetszett.
Sütőpapíros tepsire teszem őket, megkenem tojással, megszórom szezámmaggal és hagyom kellni 3/4-1 órát. Mikor már láthatóan megnőttek, elég. 200 fokos sütőben 20 perc alatt gyönyörű, aranyszínű, óriás kiflik sültek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...