2012. március 24., szombat

Kétszínű péksütemény, kifli

Nemrég, egy este a boltból Farkasapa valami kétszínű péksüteménnyel tért haza. Valahogy olyan felfújtnak éreztem, és kicsit ízetlennek és felmerült bennem, hogy biztosan meg tudnám én csinálni ezt itthon, sokkal finomabb verzióban is.
Az alkalom most jött el, mivel a GM gyerekem hány és megy a hasa, úgyse tud és akar ilyet enni, így kevésbé érzek majd bűntudatot, hogy elkészítem. Néha tényleg nehéz úgy nekiállni sütni, hogy tudom, ő nem ehet majd belőle és tudom, hogy az ő lisztjéből nem tudom elkészíteni.
Megnéztem néhány receptet, de egyiket se követtem, hanem összelőttem egy sajátot, ami a jelek szerint működött.



Hozzávalók:
250 g BL55 liszt
250 g rétesliszt
300 ml tej
fél csomag élesztő (Gluténmentes Haas)
jó csipet só
2 evk fruktóz
1 evk méz
1 evk folyékony édesítő
1 dcl olaj
pici vanília és két kanál kakaó

Fele tejben a mézzel felfuttattam a porélesztőt. A másik fele tejbe belemérem a cukrot, sót és édesítőt és elkeverem. A liszteket egy tálba öntöm és az élesztős keverékkel elkezdem dagasztani. Mikor már összeállt a tészta, beleöntöm az olajat apránként és alaposan eldolgozom. Egy rugalmas, nagyon jó szerkezetű, nem ragadós tésztát kapok. Kettéveszem és beledolgozom az egyikbe a vaníliát, a másikba a kakaóport. Hát, ezt másként csinálom, legközelebb, mert nem oszlott el egyenletesen, erre gondolhattam volna. Az ízén és szerintem a küllemén se látszott, de legközelebb a tej segítségével gyúrnám valahogy bele és lehet, hogy külön - külön készíteném a tésztákat.
30 percet hagytam kellni a két kis tésztagombócot letakarva, utána ketté-ketté vettem, majd egymásra fektetve kinyújtottam. Az egyiket téglalappá, amiből keskeny téglalapokat vágtam, ez lett a bucibb forma, a másikat körré és abból cikkeket vágtam, az lett a kifli. Csak kísérletezgettem, hogy melyik tetszik jobban.

Alig vártam, hogy kisüljön és fogyókúra ide vagy oda, nekiestem. Langyosan, tejjel, vajjal, hmmmm......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...