2009. december 16., szerda

H1N1

Nagyon rég írtam, pedig rengeteg minden történt körülöttünk, velünk. Talán pont ezért is csökkent a bejegyzések száma.

Oltás
Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy a gyerekeknek semmiképp se fogom beadatni a H1N1 oltást, hiszen még kicsik. Aztán egyre jobban elbizonytalanodtam. Persze nagy része volt ebben a médiának, és azoknak az ismerőseimnek, akik orvosként dolgoznak. Ők beoltatták a családjukat.
Végül én is beadtam a derekam, Áronon kívül, mindannyian be lettünk oltva, mind a szezonális, mind a H1N1 influenza ellen.
Nem szívesen ültem volna a gyerekem mellett az intenzíven, a fejemet a falba verve, hogy ugyan megvédhettem volna ettől, de nem tettem, mert valami bizonytalan valamitől féltem. Remélem, hogy ezzel meg is tettem mindent. Persze adok nekik vitaminokat, sokat sétálunk a friss levegőn és igyekszem mindent megtenni, de ez sokszor nem elég. Így is sokszor betegek, valahogy nem túl jó az immunrendszerük.
Sokaktól hallottam, hogy ők abban bíznak, hogy Isten vigyáz rájuk, és tudom, hogy ez működik, de ehhez az a fajta bizalom kell, amit ezek az emberek éreznek. Bennem nem volt ilyen biztonságérzet, hanem inkább úgy éreztem, hogy van egy lehetőség a kezemben arra, hogy megvédjem őket valami rossztól, én pedig nem élek vele.
Mindenkinek a belátása és hite szerint kell cselekednie.

Áron asztmája
Egyik nap Áron elkezdett szaporán lélegezni és egy kicsit fújtatni a kilégzéskor. Délután épp visszamentünk kontrollra az orvoshoz, jeleztem neki, hogy valahogy furcsának hallom a légzését, de ő nem hallott semmit. Akkor már én sem. Ez megismétlődött pénteken, de akkor igyekeztem elhitetni magammal, hogy túlparázom a dolgot, hiszen nem beteg, nem köhög, amúgy semmi baja nincs. Viszont péntek éjjel csúnyán befullad, úgy hogy Rectodelttel is meg kellett támogatnom a légzését és meg is páráztam az éjszaka közepén Beroduállal. Szombat délelőtt semmi, délután újra kezdődött, de akkor már tudtam, hogy nem tévedek. Székesfehérvári kórház, ügyelet, semmit nem hall a doki. Most mit tegyek? Mitől lehet? Csak arra tudtam gondolni, hogy mivel általában az ágyában, vagy onnan kivéve jelentkezett, valószínűleg abban van valami, vagy a matracában, vagy a szobában. A penészfoltokat kezeltük, az ágyát átköltöztettük, letiltottam a tejterméket és három napon belül elmúlt (hogy ettől, vagy amúgy is, nem tudom). Már visszaköltöztettük, és azóta elszórtan, egy-egy nap jelentkezett nehézlégzés, de nem volt vészes. Januárra van időpontunk a pulmonológiára, Fehérvárra, remélem ott kiderül valami, ha más nem vérvételből valami allergia, ami ellen lehet mit tenni, vagy felírnak neki rendszeres puffokat.

Karácsonyi vásárlás
Sajnos nincs nagy tehetségem a karácsonyi hangulat megteremtéséhez és ezt a férjem minden évben panaszolja. Persze vele elég nehéz éreztetni az advent - karácsony hangulatát, mert gyakorlatilag minden próbálkozásomat kudarcra ítéli.
Az ablakba nem lehet világító lámpácskákat tenni, mert az parasztos, ronda.
Az ablak párkányára nem lehet mécsest tenni, mert kigyullad a függöny és különben sem látszik, mert a sötétítőt behúzzuk este. Karácsonyi dalokat, feldolgozásokat nem lehet hallgatni (már több stílussal is próbálkoztam), mert az gej és őt idegesíti. Karácsonyfát az utolsó hét utolsó napján szoktuk venni, ezzel egyidőben hozzuk le a díszeket is a padlásról. Az adventi koszorúnak nincs hely, mert az asztal mindig tele van, (sőt a karácsonyfának sincs). Vásárolni utolsó hét utolsó előtti napján megyünk el és felét nem tudjuk megvenni azoknak a dolgoknak, amiket akarunk, ráadásul az ajándékok gondja csak az enyém. Találjam - egyeztessem le ki mit akar, hol fogjuk megvenni, mennyiért (ha ott nincs, találj ki mást, mert idő már nincs elmenni máshova). A karácsonyi menü egy-két nappal előtte körvonalazódik, de aztán a vásárolt holmik fényében módosul.
Szóval nálunk kicsit problémás ez a karácsonyi hangulat. Ha lenne időm, de nincs, arra, hogy kézzel készített ajándékokat adjak, lehet, hogy más lenne a helyzet.
Ha valakinek van ötlete, hogyan lehetnék ügyesebb, örömmel fogadom.

Sütik
Van egy jó kis mézes receptem és egy piparkakku (svéd vagy dán karácsonyi keksz) receptem, amit kötelező jellegel, valamikor karácsony előtt elkészítek. Sajnos van, hogy az ünnepre már nem marad. Most még nincs melaszom, ami a piparkakkuhoz elengedhetetlen, úgyhogy az biztosan fog maradni, mert csak jövő héten tudom megsütni.
Ha kész vagyok, ide teszek képet és recepteket.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...