2012. június 2., szombat

Túrós-spenótos gnocchi

Elképesztően finom étel, még a férjem is erősen hümmögöt, miközben lapátolta befelé a gombócokat, pedig utálja a spenótot. A recept ötlete innen származik. A helyzet az, hogy valószínűleg ő szárazon mérte a 300 g spenótot, én meg már megpárolva. Nekem rengeteg lisztet vett fel, kb 500 g-ot, de nem baj, mert ami megmaradt eltettem a mélyhűtőbe. Abból is gondolom ezt, mert az enyémek erősen zöldek lettek, emiatt aztán kicsi nehéz is volt a gyereket meggyőzni, hogy azért finom. Az egészben a spenót tisztítás volt a legnagyobb kihívás, mert utálom. Miközben csinálom, újra és újra megfogadom, hogy ezentúl csak mirelit spenótot veszek, mert amellett, hogy rengeteg vizet használok közben, egyenként válogatni, tépkedni a leveleket, hát, nem túl szórakoztató...Hozzávalók:
300 g spenót, már megpárolt mennyiség ennyi
300 g túró
3 tojás
500 g liszt
30 g olvasztott kókuszolaj
só, esetleg bors
Mártás: 
Parmezán sajt, vaj.

A friss spenótot megtisztítottam, a vastagabb ereket kivágtam, és valamennyire összevágtam. Kis olíva olajon megpároltam, míg összeesett, majd kinyomkodtam belőle a maradék folyadékot. A túrót, tojás, sót, borsot tálba tettem, hozzákanalaztam a már langyosra hűlt spenótot, olvasztott kókuszolajat és alaposan összekevertem. Annyi lisztet tettem hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta, és ne ragadjon nagyon. Azért egy kicsit ragadt. Maréknyi darabokat téptem le belőle és hurkává gyúrtam, majd elvágtam kicsi darabokra, azokból meg gombócokat gyúrtam. Először megpróbáltam villa hátán hengergetni, hogy igazi gnocchi legyen, de úgy láttam, ez nem fehér embernek való elfoglaltság, így gömböcök lettek. Az ízéből nem vett el, viszont gyorsabb volt a formázás. Sós vízben főztem, több részletben. Mivel tényleg sok lett ebből a mennyiségből, ezért kb. fele mennyiséget gombóconként tálcára tettem és lefagyasztottam, mikor keményre fagyott egy zacskóba tettem,
Egy kevés vajat megolvasztottam és a kifőtt gombócokat beletettem. Jól összeforgattam és már tálaltam is. A tetejére parmezán sajtot reszeltem.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...