2013. július 13., szombat

Gluténmentes Beiker - kenyér

A legtöbb lisztérzékenységgel küzdő családnak megvan a kedvenc kenyérreceptje, gondolom. Mivel én nagyon kísérletező kedvű vagyok, Ábel már rengetegféle kenyeret evett. Készülök, ahogy a gluténmentes palacsintákról is írta egy cikket, a gluténmentes és általam kipróbált péksüteményekről és kenyerekről. Szereztem a próbálgatás közben elégszer rossz tapasztalatot, de az alábbi recept a különösen jó tapasztalatokról szól. Beiker lisztet csak kiegészítésként tartottam eddig itthon (elég kevés helyen is lehet kapni) és kenyérsütésre többnyire Schar-t használtam. De mióta kipróbáltam ezt a receptet elképesztő mennyiségű Beiker liszt fogy :). Ez a kenyér hosszan puha, teljesen kenyérízű és állagú. Lehet bele keverni sokmindent, én is szoktam, pl: lenmaglisztet (egy evk), magokat összetörve vagy egyben, máklisztet (egy evk) - ettől sötétbarna színe lesz, de az állagán nem változtat. Tapasztalatom szerint talán 10 ml vízzel többet vesz fel, de volt, hogy nem adtam hozzá többet, mint amennyit a recept írt és úgy is jó lett. Az alapváltozatot fényképeztem le.


Hozzávalók
250 g Beiker liszt
250 ml tej és víz keveréke
2 evk burgonyapehely
20 g élesztő
1 kockacukor
2 evk olaj
1 kiskanál só
1 kiskanál Fiber Husk
2 evk napraforgó mag (vagy bármi) a tetejére

A langyos tejes vízben feloldom az élesztőt és a kockacukrot. A lisztet, sót, Fiber Huskot, burgonyapelyhet egy tálba mérem és összekeverem. Beleöntöm az élesztős keveréket, hozzámérem a két evőkanál olajat és alaposan összedolgozom. Kis méretű kenyérsütő tepsibe adagolom (evőkanállal, mert a massza sűrű, kenőcsös állagú), amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. A tetejét egy evk olajjal elsimítom, megszórom a magokkal és hagyom kelni fél-háromnegyed órát, amíg láthatóan megnő. Mikor a tepsibe kanalazom, akkor kb. a tepsi feléig ér a massza. Mikor már majdnem a tetejéig ér, akkor szoktam betenni az előmelegített 180 fokos (alsó-felső sütés) sütőbe. Kb. 3/4 órát sül, de kellhet a tűpróba.
Ha kipróbáljátok, sok sikert hozzá, és remélem nektek is annyira be fog válni, mint nekünk!

3 megjegyzés:

haNa írta...

Ez a 280 fok nem inkább 180 akar lenni, mert az én sütőmön nincs is, csak 250 fok! :) De kipróbálom, tetszik a bélzete. :)

Rőthajúlány írta...

Szia! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ez az új Beiker liszttel is működik?

Bokor Boglárka írta...

Sajnos nem tudom, mert azzal még nem próbáltam. Nemsokára rendelek majd és akkor kipróbálom, közzéteszem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...