Hozzávalók:
5 tojás (kisebbek voltak)
2 evk víz
20 dkg darált mandula (Aldi-s)
50 g xilit
1 kk szódabikarbóna
Krém:
250 g mascarpone
2 dcl tejszín felverve
1 nagy evk méz
1 mokkáskanál vaníliapor
Egy kerek tortaformába simítottam (kisebb méretű) és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Szépen megemelkedett, majd miután kivettem kicsit összeesett, de nem volt vészes, azért így is elég magas volt. Mikor kihűlt három lapra vágtam. A tejszínt felvertem egy evk cukorral, a mascarponét elkevertem az egy evk mézzel (púpozott) és a vaníliával. A tejszínt óvatosan belekevertem. A tortalapokat miután kihűltek megkentem a mascarponés krém egy részével vastagon, kétszer, majd a harmadik lapot bevontam a maradék krémmel.
Egy pár órát hűtöttem csak. A tetejét megszórtam színes cukorkával, de nem azért, mert nekem így annyira tetszik, a fiuk viszont rajonganak a színes dolgokért a sütiken.
Tipp:
Készítettem már úgy is, hogy csak 250 g mascarponet használtam, és a tetejére fehércsokit olvasztottam, azzal vontam be. Másnapra a csoki teljesen megkeményedett a tetején és ropogós lett.
12 megjegyzés:
Nagyon szép lett, mandula és mascarpone a kedvenceim:) Készítettem én is egy mandulás pitét a napokban, nagyon finom és gluténmentes, majd nemsokára felteszem:)
Trollanyu, köszönöm és várom majd a receptet. Mindig elcsodálkozom, hogy hogyan tudsz ennyit sütni-főzni!
Margaretta, látod-látod, még színes cukrot is szórsz a torta tetejére a Fiúk kedvéért.
Imádni való vagy :)
Nagyon finom lehet a tortád.
imádnivaló
Mági! Köszönöm kedves szavaid!
Biztosan én vagyok tudatlan, de mi az a xilit?
Szívesen olvasgatom a blogodat, és hamarosan hasznát is fogom venni a GM receptjeidnek, mármint ha lesz hol sütnöm:-)
Köszi a fáradozást és a megosztást!
Gilda! A xilitről olvashatsz sok helyen a neten, tulajdnoképpen egy fajta édesítő szer, amit a cukorral azonos arányban használhatsz. Nincs mellékíze, és 9-es a GI (glikémiás indexe), 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz mint ugyanannyi cukor. Az anyagcserére jó hatással van és a fogaknak sem árt, sőt. Nagyon röviden ennyit tudok írni róla. Itt is írtam róla egyszer, de a neten mindent megtalálsz róla:
http://farkaselet.blogspot.hu/2012/05/kokuszolaj-stevia-es-xilit.html
Kedves Margaretta ha úgy hirdeted, hogy diabetikus, akkor nem tudom méz miért van a receptben az ugyanis tilos a cukorbetegeknek :(
Riana!
Mivel a torta tésztája xilittel készült, és az egész tortára számítva van benne egy evőkanál méz, ezért nevezem diabetikusnak. Természetesen a mézet is ki lehet váltani, édesítőszerrel, vagy xilittel, de mivel nálunk senki nem cukorbeteg, csak szeretnék egészségesebb ételeket készíteni, ezért használok xilitet és ezért nem vagyok olyan szigorú, hogy mézet sem teszek bele. A receptek olyanok, hogy bárki a saját ízlése szerint alakíthatja. Nagyon sok diabetikus szakácskönyv használ fruktózt, aminek a GI értéke és kalóriértéke is több sokkal, mint a xilité, mégis diabetikusnak számítanak. A kedvedért kiszámoltam a recept alapján, hogy egy szelet tortának a szénhidráttartalma 60/ahányra vágod, szerintem nagyon jó. Remélem jól számoltam.
Akkor tegyél bele diabetikus mézet.. Egyébként nagyon sokmindent tilos, de nem egy LITER méz van benne, ez az egy kanál méz senkinek sem fog ártani, de akkor hagyd ki, baja nem lesz tőle a sütinek, rakj bele több cukrot.. Nem ez a fő alkotóeleme. Szerintem szuper recept, holnapra készítem Anyukám szülnapjára, aki cukorbeteg.
Csilla
U.I: nem kéne minden kis apróságon fennakadni, inkább értékelni a fáradozást és ezt a szuper receptet! Köszönjük!!!
Csilla! Köszönöm :))!!
Megjegyzés küldése