2014. március 26., szerda

Gluténmentes Pretzel zsömlék

Nagyon megtetszettek Ottis Pretzel zsömléi, rögtön neki akartam állni elkészíteni. Aztán eszembe jutott, hogy még mielőtt búzásan elkészíteném, talán meg lehet próbálni gluténmentes változatban. Szerencsére az új liszttel, a Nutri Free mix per panne-val nagyon jól sikerültek. Igazából már régen kipróbáltam ezt a lisztet, akkor sem csalódtam benne, csak nagyon borsosnak találtam az árát, de a gluténmentes facebook csoportban most igazi sláger lett. :)



Hozzávalók:

250 g Nutri Free kenyérliszt
fél csomag száraz élesztő
1 kockacukor
1 kk só
1,5 dcl víz
20 g vaj olvasztva

2 l víz
1 kk szódabikarbóna

1 tojás, magkeverék

Kelt tésztát készítünk, feloldva az élesztőt a cukros vízben, hozzáöntve a sós liszthez, majd mikor már összeállt az olvasztott vajat is hozzákeverjük. Gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha picit ragad, egy leheletnyi lisztet lehet még hozzá adni. Négy felé vágjuk, zsömléket formázunk (nem ragad a tészta, így nem kell olajozni sem), fél órát kelni hagyjuk. Vizet forralunk és egy kk szódabikarbónát teszünk bele, közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra (nem légkeverés). A forrásban lévő vízben a zsömléket fél-fél percig főzzük mindkét oldalukon, majd egy sütőpapíros tepsire helyezzük. Lekenjük a tojással, megszórjuk a magkeverékkel és pirulásig sütjük.

Kettőt lefagyasztottam, frissen nagyon-nagyon finom volt. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...