Sajnos nagyon szeretem a tarte tatin féle süteményeket. Készült már almás, szilvás és most barackos. Ez az a fajta sütemény, amit nagyon nehéz reformosítani, mert pont attól finom, hogy sok benne a vaj és a cukor. Ez sem alakbarát verzió, aki nem akar hízni, annak egyáltalán nem ajánlom. Viszont hihetetlenül finom. Bár nekem már kicsit túl édes volt, mivel elszoktam a normál cukortól. Ehhez barna cukrot használtam, ezért minimális mennyiséget ettem belőle. Viszont igazán finom karamellt csak valódi cukorral lehet tapasztalataim szerint készíteni. A tészta most omlós, méghozzá Piszke receptje alapján, mert a sok-sok kipróbált tarte tatin verzióból ez ízlett nekem a legjobban.
Pikk-pakk megvan egyébként, nálunk a lecsó utáni desszertnek készült egyik hétköznap este vacsorára.
Hozzávalók:
A tésztához:
17 liszt
8 dkg vaj
1 csapott ek. cukor
6 ek. tejszín
1 kk. vaníliakivonat
a "feltéthez":
kb. 10-12 db barack
3 evk barna cukor
5 g vaj
A tésztát, minden hozzávalót a késes robotgép tartályába öntve, összedolgozom és fóliába csomagolva egy órára hűtőbe teszem.
A barackokat elfelezem, a cukrot a vajjal összeolvasztom, nekem még csak nem is lett folyós, mikor megéreztem a karamell illatot már el is zártam alatta a tüzet és átkanalaztam egy piteforma aljába, szépen elegyengettem. Kiraktam a barackokkal, úgy, hogy a karamell felé a az belsejük nézzen. A tésztát kinyújtottam nagyjából a piteforma méretére és ráhelyeztem a barackokra. Megszurkáltam és 180 fokon addig sütöttem, míg a teteje megbarnult. Eszméletlen finom volt egy-egy gombóc vaníliafagyival.
3 megjegyzés:
Még nem sütöttem ilyesmit, de olyan jól néz ki:) S méghozzá barackos, imádnám, a diétám ellenére is:)
Kati, nem csalódnál benne, ha elkészítenéd, viszont nagy önuralomra lenne szükséged :)
Bogi mindig azt mondja, h sohasem emlékszem egyik süteményére sem. Erről viszont határozottan tudom, h nagyon finom volt! Csak kicsi...
Megjegyzés küldése