Tavaly kóstoltam egy születésnapi bulin, ahol nemcsak nálam, hanem mindenkinél óriási sikert aratott. Elképesztően finom, vajas ízű péksütemény, ami elképesztően sok kalóriát tartalmaz. Akik fogyókúráznak semmiképp se olvassák el a receptet. Eddig még nem próbáltam ki kilófaló formában, mert kizárólag vendégségbe, buliba készítettem, ilyenkor nem kísérletezem, csak magamnak meg eddig lusta voltam megsütni. A vaj mennyisége a kilófaló liszttel készítve is számottevő lenne, így inkább, ha vendégségbe készítem megeszek egyet-kettőt (hármat-négyet) és utána egy évre elfelejtem.
70 dkg liszt (BL 55-ös vagy keverve rétesliszttel)
1 tk só
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kockacukor
1 dl olaj
3 dl kefír
18 dkg vaj
1 dl olaj
3 dl kefír
18 dkg vaj
tetejére: 1 tojás és szezámmag
A lisztet 1 tk sóval tálba mérem. A kefirt kimérem, meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt és ez egy db kockacukrot. Hagyom felfutni. A vajat 2 tk sóval kikeverem. Kimérem a tejet és az olajat (én egy edénybe összeöntöttem a kettőt) A liszthez öntöm az élesztős kefirt és elkezdem dagasztani, hozzáöntöm a tejes olajat és fényesre, rugalmasra dagasztom a tésztát a robotgép spirálkarjával, majd a végén a kezemmel. Rögtön dolgozom vele tovább. 8 részbe vágom, szemmel mérve, hogy egyformák legyenek. Kettőt-kettőt kerekre nyújtok (kb. 20 cm átmérőjűre) az alsót megkenem a sós vajjal, befedem a másik lappal és 8 háromszögbe vágom. Így lesz 4 dupla köröm, amikből kifliket készítek. Lehet 12 darabba is vágni a kört, akkor picike, helyes kiflik lesznek, nem ilyen böszmécskék, de nekem így is tetszett.
Sütőpapíros tepsire teszem őket, megkenem tojással, megszórom szezámmaggal és hagyom kellni 3/4-1 órát. Mikor már láthatóan megnőttek, elég. 200 fokos sütőben 20 perc alatt gyönyörű, aranyszínű, óriás kiflik sültek.
2 megjegyzés:
Na kb én is így vagyok a finom kelt tésztákkal, igyekszem egy évre elfelejteni:) Nem mindig sikerül:) Csodaszépek, s imádom a vajat:)
Sajnos, tényleg nagyon finomak!
Megjegyzés küldése