Régen, még Erdélyben a házi csoki készítést minden tini kipróbálta, általában ezt vittünk a bulikba. Mivel a boltban nemigen lehetett édességet kapni, tényleg sűrűn készült nálunk. Nemrégen kaptam sok-sok tejport anyukámtól és bár egy régi receptkönyvben megvan még a házi csoki receptje, a sok cukor miatt nem azt választottam, hanem valami sport szelet jellegű sütireceptet keresgéltem. Egyik se volt tökéletes. Volt olyan recept, ami azzal kezdett, hogy 0,5 kg cukor... Hát nem tudom, milyen íze lehet. Végül magam gondoltam ki a receptet a többit átolvasva, és ez lett belőle. Tömény lesz, de pont elég édes, nem gej, nekem így ízlett. Egyébként farsangi ovis mulatságra készült. Nagyon ízlett az óvónéniknek is és persze Ábelnek is. Én is elmajszoltam belőle egy keveset, mert diétásra készítettem, már amennyire egy ilyesfajta házi csokit diétásnak lehet nevezni.
Hozzávalók:
18 dkg tejpor (sovány)
7 dkg kakaópor (zsírszegény)
pici s
100 ml víz
100 g barna cukor
2 evk folyékony édesítő
80 g kókuszolaj (vagy margarin, vagy vaj)
a tetejére egy bő marék dió, összetörve
A vizet a cukorral odatesszük melegedni, és mikor felolvad a cukor, belekeverjük a margarint is. A tejport egy tálban összekeverjük a kakaóporral, és a pici sóval. Mikor jó meleg a vizes-cukros-vajas keverék, beleöntjük a tejporos keverékbe és gyorsan összekeverjük. Még mindenek előtt készítsük elő egy 20x30 tepsit, úgy, hogy egy folpakkal kibéleljük és a keveréket gyorsan öntsük bele. Nagyon hamar szilárdul a sok tejportól, ezért tényleg gyorsan kell dolgozni. Ha nem sikerül gyorsan elteríteni, akkor nedves kézzel simán bele lehet tapicskolni a tepsibe. A tetejére szórjuk a diót és belelappogatjuk.
Tipp: sokféle ízesítést elbír. Lehet a tejpor egy részét kókusszal helyettesíteni. De úgy is készítettem már, hogy a zsiradék egy részét mogyoróvajjal pótoltam, nagyon finom lett úgy is. Lehet mézeskalácsfűszert, fahéjat, vaníliát, mogyorót tenni bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése