Hozzávalók:
27,5 dkg kilófaló liszt kelt tésztákhoz
7 dkg zabkorpa (én nem tettem bele zabpelyhet, mert a kilófaló lisztben is van bőven, így inkább csak zabkorpát tettem bele hiszen azt még a Dukan-diéta is ajánlja)
7,5 dkg mák, szezámmag és lenmag (összesen ennyi)
fél csomag porélesztő
4 dcl langyos víz
1 kk méz
1 kk só
Egy kevés magot félretéve a kenyér tetejére, az élesztőt a vízben mézzel felfuttatva minden összeöntök és lazán összekavarom. Ne maradjanak benne lisztes csomók, de nem kell dagasztani sem, amúgy is sokkal hígabb állagú, mint a kenyértészta, pl. nem lehet gyúrni. Egy fakanállal a sütőpapíros kenyérformába kanalazom, a tetejét elsimítom, pici vízzel megkenem, rászórom a félretett magokat és hagyom kellni 1-1,5 órát. Utána 180 fokos sütőben sütöm kb. 50 percet, tűpróbával ellenőrzöm. Tényleg nedvesebb a tészta, mint a normál kenyérnél, ezért olyan sokáig nem is lehet tárolni, mert hamarabb penészedik, de frissen és még két-három napig nagyon finom. Nekem volt olyan nap, hogy csak a kenyér volt az eledelem, mert ebből készült falatnyi szendvicseket ettem.
3 megjegyzés:
Nagyon guszta:)
kilófalót felváltva, mákot ki nem hagyva, mentve:)))
Ölellek
Mági, remélem beszámolsz.:) Én is készítettem teljes kiőrlésű és fehérliszt keverékével is, úgy is finom volt nagyon.
Megjegyzés küldése