Oldalak

2012. április 10., kedd

Medvehagymás túrós pogácsa

Még egy medvehagymás recept. Bevallom, nekem már kicsit sok volt, de nem hagyhatom ki, hogy a medvehagyma szezonban ne készítsek vele pogácsát. Tavaly a jól bevált krumplis pogácsa receptemet készítettem el medvehagymával, idén pedig a jól bevált túrós pogácsa receptet dúsítottam. Nagyon-nagyon finom lett, szépen megnőtt és alig volt vele dolog. Aki szeretne puha, másnap is finom és egyszerűen, hajtogatás nélkül elkészíthető pogácsát készíteni, az ne hagyja ki ennek a receptnek a kipróbálását. Én máig hálás vagyok érte Gabojszának. Most csak fél adagot készítettem, mert már így is rengeteg étel halmozódott fel a Húsvéti ünnepek miatt otthon.




Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél tasak száraz élesztő (0,5 kg liszthez)vagy 
1,5 dkg friss élesztő
250 g túró
150-160 g olvasztott margarin
1 kk só
1 tojás
1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
1 tojás a lekenéshez


Mindent összeöntöttem és alaposan összegyúrtam. A hűtőben egy éjszakát pihentettem. Másnap délelőtt kivettem és kb. 1,5 cm-sre nyújtottam. Nagy és kis méretű pogácsa szaggatókkal szaggattam, mert szerettem volna, ha elfér egy nagy tepsiben, így a nagyok közé bezsúfoltam a kisebb pogácsákat. Lekentem a tetejüket tojással, bevagdaltam, ahogy a pogácsákat szokás és amíg a sütő bemelegedett pihentettem. 200 fokon sütöttem, míg a teteje megpirult.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem mindent a maga idejében és a medvehagymának most van itt az ideje, szóval én üdvözlöm a medvehagymás recepteket!
    Nálam spenót bőség van, de aki evett már szedés után perceken belül ( vagy közben ) friss zöldet az talán megért...
    Gyönyörű a pogácsád!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm mindkettőtöknek! Ági! De jó lenne egy kis spenót, nálunk nem lehet kapni. Gyerekkoromban gyakran ettem nyersen, kicsit vásott tőle a fogam, de nagyon finom, zöld íze volt.

    VálaszTörlés