Oldalak

2012. január 12., csütörtök

Luxus mákos sütemény

Azért luxus mákos, mert mascarponéval készült és az általam készített sütikhez képest nagyon sok időt vett igénybe az elkészítése. Megérte, mert egy nagyon-nagyon finom sütemény lett a végeredmény. Citromos-mákos-krémes, igazi ünnepi süti. A recept a Stah magazin "Téli sütemények" című kiadványából származik. 





Hozzávalók a citromkrémhez:
2 tojás
12 dkg cukor
60 ml (2 db citrom leve)
1 evk főzni való vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj

A citromkrémhez az első öt hozzávalót egy fémtálban kézi habverővel, gőz fölött kevergetve főzzük. Egy ideig nem akart besűrűsödni, de nem kell feladni, be fog sűrűsödni szépen. A végén hozzákevertem a vajat és egy fóliát tettem a tetejére, majd a hűtőbe tettem. Egyébként ez igen finom volt, mikor megsült. El tudom képzelni palacsintába is.

A tésztához:
22 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg cukor
18 dkg hideg vaj
1 tojás
A tojás kivételével mindent a robotgépbe tettem és morzsásra dzsazsáltam, majd kivéve a tojással szép sima tésztává gyúrtam. Én egy 20x30-as tepsit használtam, nekem ebben kicsit vastag lett a tészta, de a recept szerint is ekkora kell. Úgy helyeztem el, hogy picit magasabban álljon és az alját megszurkálva elősütöttem (lencsével a tetején)10 percig 175 fokon, majd levéve a nehezéket még sütögettem 10 percig. 

Mákos réteghez:
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
20 dkg mascarpone (nálam), vagy ricotta
4 evk tejföl
2 tojás
1 evk főzni való vaníliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja
Amíg a tészta sült, előkészítettem a mákos tölteléket. Mindent egybe összekevertem.

A tésztát megkentem a kihűlt citromkrémmel, majd ráöntöttem a mákos réteget és 160 fokon kb. 1 órát sütöttem. Addig kell sütni, míg már nem remeg  már rajta a felső rész, hanem szilárd lett, akkor vettem ki. 
Az újságbeli képhez képest nekem vastagabb volt a máktöltelék, de én nem bántam, mert nagyon-nagyon finom volt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése