Oldalak

2011. július 22., péntek

Tepertős pogácsa

Még soha nem sütöttem. Farkasapa egyik buliról hazahozott két doboz tepertőkrémet, amit nem tudtunk záros határidőn belül elfogyasztani, főleg úgy, hogy én nem segíthettem.
7-kor álltam neki receptet keresni, 8-ra végül is összegyúrtam a tésztát és mivel ez egy klasszikus hajtogatós tészta volt, ezért 11-re lett kész.
Pákosztos Macska receptjét vettem alapul.


Hozzávalók:
2 dcl tejföl
1,5 dcl joghurt
1 tojás

1 csomag száraz élesztő
annyi liszt, amennyit felvesz, hogy rugalmas nem ragadós tésztát kapjunk
1 doboz (200g) darált élesztő
bors, só
1 tojás a tetejére

A joghurtot összekeverem a tejföllel és meglangyosítom. Beleszórom az élesztőt, elkavarom, beleütöm a tojást, elkavarom és beleszórok kb. 1 csapott kk sót.
Annyi lisztet teszek hozzá, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjak.
Fél órát pihentetem.
A dobozos darált tepertőkrémet meglangyoítom, hogy jól kenhető legyen. A tésztát 40X40 téglalappá nyújtom és rákenem egyenletesen a tepertőkrémet. Borsot szórtam rá és sót, majd hajtogattam a tésztát.
Úgy igyekeztem hajtogatni, hogy ne csoroghasson ki a tepertőkrém. Jobbról balról középig, majd alul felül és utána mégegyszer, mint egy könyvet becsuktam.
Pihentettem és nyújtottam 20 percig, háromszor. A végén 2 cm-re nyújtottam. Addigra már nagyon szép, egységes volt a tésztám. A tetejét berácsoztam, megkentem tojással, a tepibe sütőpapírt tettem, a sütőt 220 fokra előmelegítettem. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam és a maradékot gyengéden összegyúrva újra szaggattam, míg el nem fogyott a tészta.
Kb. 25 percet sült. Nagggyon finom lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése